• DOLAR 32.574
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2425.443
  • ...
Birecik`te Kelaynak kuşları doğal alana salındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü bünyesinde Birecik ilçesindeki üretim istasyonunda koruma altına alınan Kelaynak kuşları, üremeleri için doğal alana bırakıldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü bünyesinde koruma altına alınan Kelaynak kuşları, yavrulama dönemine girmeleri nedeniyle üremeleri için Şanlıurfa Valiliği tarafından düzenlenen törenle doğaya salındı.

Dünyada sadece Fas ve Şanlıurfa`da popülasyonu bulunan Kelaynak Kuşları hakkında bilgi veren Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, “Göçmen karakteri gösteren bu kuşlarımızı risk olduğundan dolayı göçe gönderemiyoruz. Buradaki tesisimizde besliyoruz ve yavrulama zamanları geldiğinde tekrar doğaya salıyoruz.” dedi.

Geçtiğimiz yüzyıl içerisinde özellikle zehirli kimyasalların tarımda kullanılmasıyla bu kuşların nesli tükenme aşamasına geldiğine dikkat çeken Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna, “Toplu ölümler olmuştu. Daha sonra önlemler alındı. Devlet sahip çıktı. Buradaki istasyonda Kelaynak kuşları koruma altına alındı. Çoğalmaları sağlanıyor. Elimizden geldiğince onlara doğal bir ortam hazırlamaya çalışıyoruz. Üreme döneminde doğaya salınarak doğal şartlarda üremeleri sağlanmaya çalışılıyor. Çünkü bu kuşlar çok hassas ve narin hayvanlar. Eşlerini seçmede çok titiz davranıyorlar. Hem de üreme çok hassas şartlara bağlı. Birecik`te onların eskiden beri alışageldikleri bir doğal ortam var. Şanlıurfa`nın marka değerlerinden birisi olan Kelaynaklar bizim için önemli. Buradaki doğal ortamının korunması ve sürdürülmesi önem taşıyor. Bu hususta görev yapanlar ve vatandaşlarımızla birlikte el birliğiyle bu değerimize sahip çıkalım.” diye konuştu.

Kelaynak kuşlarının doğaya salınmasının ardında tören sona ererken Vali Tuna, ilçede bazı temaslarda bulundu. (İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir