• DOLAR 32.582
  • EURO 34.764
  • ALTIN 2489.134
  • ...
Irak güçleri Musul havalimanına yaklaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak güçlerinin Musul`un batı yakasını IŞİD`den kurtarmak için başlattığı operasyon sürüyor. Harekâtın üçüncü gününde kentin güneyinde IŞİD`in elinde olan Gizlani Askeri Üssü ve Musul havalimanına hâkim konumdaki Elbu Seyf bölgesi ordu tarafından ele geçirildi. Ele geçirilen bölge, havalimanına sadece 700 metre uzaklıkta.

Bu gelişmeden sonra Irak ordusu harekâtın üçüncü aşamasının birinci ayağının sona erdiği açıkladı. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı sözcüsü Yahya Resul, "Irak ordusunun 'Geliyoruz Ninova' adlı operasyonunun 3. aşamasının birinci ayağı belirlenen hedeflere hızlı bir şekilde ulaşılmasının ardından sona erdi" dedi.

Kentin batı yakasının geri alınması için başlatılan askeri operasyonda IŞİD unsurlarının durumuna ilişkin bilgi veren Resul, "İki gün süren operasyonun sonunda IŞİD hezimete uğradı. Teröristler savaş meydanından kaçıyor, güvenlik güçlerine mukavemet göstermiyor" diye konuştu.

"IŞİD`in petrol arıtma tesisi ele geçirildi"

Musul'un batısında IŞİD`in daha önce elinde tuttuğu kuyulardan çıkarılan ham petrolün arındırılması için kullandığı tesisin, güvenlik güçlerinin kontrolünde olduğunu aktaran Resul şunları söyledi:

"Irak ordusuna bağlı 9'uncu Tugay, Musul'un batısındaki Atşana sıra dağları bölgesinde yer alan IŞİD`in ham petrolü arıtmak için kullandığı tesisi kontrol altına aldı. Örgüt daha önce Musul'un güneyindeki Kayyara'dan çıkarılan ham petrolü buradaki rafineride arıtıyor, daha sonra Suriye'de satıyordu. Petrolün taşınması amacıyla kullanılan tesisteki tanker ve bazı depolara da el konuldu."

Musul Havalimanı'nın alınmasına yönelik hava saldırıları

Irak Hava Kuvvetleri'nde görevli Yüzbaşı Pilot Musab Hamid en-Numani, "IŞİD`in elinde tuttuğu Musul Uluslararası Havalimanı'na F-16 uçaklarıyla son iki gün içerisinde 10 hava saldırısı düzenledik" dedi.

Musul'un IŞİD`den kurtarılması için 17 Ekim 2016'da başlatılan operasyon kapsamında ordu birlikleri 24 Ocak 2017'de kentin doğu yakasında denetimi sağlamıştı. Irak Başbakanı Haydar İbadi de Pazar günü yaptığı açıklamayla Musul'un batı yakasının IŞİD`den geri alınması için askeri operasyon başlatıldığını duyurmuştu.

Musul'un doğu yakasının kurtarılmasını kapsayan operasyonun 1'inci ve 2'nci aşaması yaklaşık 100 gün sürmüştü.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir