• DOLAR 32.388
  • EURO 35.067
  • ALTIN 2326.69
  • ...
Asırlık mesleği devam ettirmek için yeni modeller üretiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fabrikalardan temin ettiği atık ipliklerle file, hamak, balık ağı ve çeşitli ürünleri bağlamada kullanılan ipleri üreterek baba mesleğini devam ettirdiğini söyleyen kendirci ustası Mehmet Doğan Özufacık, gelişen teknolojiyle birlikte kendilerinin de yeni modeller üreterek mesleği devam ettirdiğini ifade etti.

Gaziantep’te yaklaşık çeyrek asırdır baba mesleği kendircilik ile uğraşan Mehmet Doğan Özufacık, bir asırlık geçmişi bulunan kendirciliği gelişen teknolojiye rağmen sürdürüyor. Geçmişte pek çok ustanın olduğu kendircilikte gün geçtikçe sayılarının azaldığını söyleyen Özufacık, hamak, yorgan, file ipliği gibi birbirinden farklı pek çok alanda kullanılan kendirin tarihinin çok eskilere dayandığına işaret etti.

Asırlık kendir geleneğini yaşatmaya çalıştığını ifade eden Özufacık, son yıllarda özellikle hastanelerde ve binalarda çocukların merdiven boşluğuna düşmemesi için yaptığı güvenlik ağları ile baba mesleğini ayakta tutmaya çalıştığını söyledi.

Halk arasında "kendir" olarak bilinen balık ağı, file, hamak ve çeşitli malzemeleri bağlamada kullanılan kalın ipleri fabrikalardan temin ettikleri atıl ince iplikler ürettiklerini belirten Özufacık, “Gaziantep ve çevresinde bu sanat önceleri çok yoğun iken günümüzde yok denecek kadar azaldı. Babadan gelen bir meslek olduğu için biz devam ediyoruz. Pamuk ipliğini açıyor daha sonra ise kasara veriyoruz. İplik kasarda yıkanıyor, tekrar bize geliyor. Bizde o iplikleri renklendiriyoruz. Onlarla hamak, balık ağı, file ve yorgan ipliği yapıyoruz.” dedi.

18 yaşında başladığı baba mesleği kendirciliği yaklaşık çeyrek asırdır sürdürdüğünü belirten Özufacık, son yıllarda özellikle hastanelere ve binalara çocukların merdiven boşluğuna düşmemesi için yaptığı güvenlik ağları ile baba mesleğini ayakta tutmaya çalıştığını söyleyerek, şöyle konuştu:

“1990 yılından beri bu şekilde iplik yapıyoruz. Ben kendim 18 yaşından beri bu işle uğraşıyorum. Şimdi son zamanlarda güvenlik ağları yapmaya başladık. Hastanelerde, inşaatlarda ve binalarda merdiven boşluğuna çocukların düşmemesi için file güvenlik ağları yapıyoruz. Bu meslek bana babadan kaldı.  Babadan kalma olduğu için biz kendimizde bu işi daha ilerletmeye çalışıyoruz. Önceden bu güvenlik ağları yoktu. Bazen çocuklar binaların merdiven boşluğundan düşüp ölüyorlar. İnşaatlarda da işçilerin düşüp ölme olayları da oluyor. Bu tür tehlikelerden korunsun diye binanın etrafına güvenlik ağları yapıyoruz.”

Kendirciliğin eskilere dayanan bir meslek olduğunu vurgulayan Özufacık, kendir yapımı için büyük bir emek harcadıklarını, ancak günümüzde teknolojinin ilerlemesi ile kendir yapımının da kolaylaştığını ifade etti.

Özufacık, “Bu meslek çok eskilere dayanıyor. Pamuk iplikler tek tek ayrılıyor. Yorgan ipliği yapılması için gün boyunca uğraşıyoruz. Eskiden bu tür iplikleri krem rengi olarak yapıyorlardı. Şu an yıkanmış değişik renklerde yapıyoruz. Her renkten yorgan olduğu için artık renkli istiyorlar. Teknoloji her geçen gün gelişiyor. Bazı şeyler artık makine ile yapılıyor. Artık ipliği ören makineler çıktı. Eskiden iplikler mağaralarda bükülürdü. Şimdi mağaralı evler bitme noktasına geldi. Şimdi onlarda kalmadı. Artık şey makine oldu. Ama bu meslek babadan bize kaldığı için mecburen biz kendi imkanlarımızla yeni modeller üretip bu şekilde devam ediyoruz.” şeklinde konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 



















Bu haberler de ilginizi çekebilir