• DOLAR 32.372
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2325.69
  • ...
Türkiye ve İran arasında karşılıklı söylemler sertleşiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi`nin Türkiye'ye yönelik sert açıklamalarına yanıt verdi. Yanıtta şu ifadeler kullanıldı:

"Bölgedeki krizler nedeniyle ülkesine mülteci olarak sığınan insanları dahi savaş alanına sürmekten çekinmeyen bir ülkenin bölgedeki gerginliğin ve istikrarsızlığın sorumlusu olarak başkalarını itham etmesini kabul etmek de anlamak da mümkün değildir.  İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi`nin, ülkesinin bölge politikalarının takdir edildiği ve adil bulunduğu yönündeki ifadeleri ise,  Birleşmiş Milletler ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi uluslararası platformlarda bu ülke hakkında yoğun olarak dile getirilen endişe ve şikayetler karşısında büyük bir çelişki oluşturmaktadır. İran`ın kendisine yönelik eleştirileri dile getiren ülkeleri itham etmek yerine, yapıcı adımlar atması ve bölgesel politikalarını gözden geçirmesi beklenir."

İran Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi'ni de Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Kasimi ne demişti ?

Kasımi, Ankara`dan İran`a yönelik yapılan açıklamalara "Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var" diyerek tepki göstermişti.  İran`ın resmi haber ajansı İRNA`nın haberine göre, yerli ve yabancı basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Kasımi, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu`nun Münih Güvenlik Konferansı'nda İran konusunda söylediği ifadelere tepki gösterdi.

Kasımi, “Türkiye, özellikle başarısız darbe girişimi sonrası çeşitli alanlarda İran`ın destek verdiği önemli komşularımızdan biridir. Türkiye`deki kaotik durum nedeniyle ülkedeki bazı politikacılar, muhtemelen sonuçlarını iyi düşünmeden, normal olmayan ifadeler kullanıyor. Yanlış politikalar nedeniyle girdiği girdaptan kurtulamayan Ankara, çaresizliğini örtbas etmek için öfkeden bu ifadelere başvuruyor” diye konuştu.

"Türkiye tekrarlarsa..."

İranlı Sözcü, “Türkiye konusunda sabırlı davranıyoruz ancak sabrımızın da bir sınırı var. Türk makamlarından, İran hakkında yaptıkları konuşmalarına daha fazla dikkat edip, bu tip sözlerin tekrarlanmamasını temenni ederiz. Türk dostlarımız bu tip ifadelerini tekrarlarsa biz de susmayıp karşılık vereceğiz” dedi.

"Uçuşa yasak bölgeye karşıyız"

Tahran`ın, Türkiye`nin Suriye`nin kuzeyinde uçuşa yasak bölge oluşturulması fikrini yanlış bulduğunu söyleyen Kasımi, “ Bu mesele sorunları daha da arttıracaktır. Bizim tarafımızdan kabul edilebilir değildir, Suriye`de etkin diğer devletler de buna karşılar” ifadelerini kullandı.

"Erdoğan'ın İran açıklaması dostça değildi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın Bahreyn ziyareti sırasında İran`ın bölgede “Pers milliyetçiliği” yaptığına yönelik açıklamalarını değerlendiren Kasımi, Erdoğan`ın sözlerin “dostça” olmadığı ileri sürdü.

Sözcü, “Türkiye Cumhurbaşkanı`nın tutumu beklenmedik ve dostça değildi. Bu tip ifadeler, Türkiye`nin kısa vadede elde etmeyi planladığı fakat yenilgiyle sonuçlanan hedeflerine ulaşamamasından kaynaklanıyor. İran`la ilgili bu ifadeler doğru değil ve yersizdir. İran; Suriye, Irak ve hatta Türkiye`de istikrar ve güvenliği sağlanması için yardımda buluyor ve rolü yapıcıdır” dedi.

Çavuşoğlu ne demişti ?

3. Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail`in son dönemde artırdığı yasa dışı yerleşimleri eleştirerdikten sonra İran`a mezhepçilik eleştirisinde bulunmuştu;

"Türkiye her türlü ayrışmaya karşı, dini ya da mezhepçi ayrışmalara karşıyız. Cumhurbaşkanım Erdoğan da bunu Nisan ayında İslam İşbirliği Teşkilatı zirvesinde söylemişti. 'Ben Sünni ya da Şii değil, Müslümanım' demişti. İran, Suriye ve Irak`ı iki Şii devleti haline getirmeye çalışıyor. Bu çok tehlikeli. Bu eğilime son vermeli, bölgede güvenlik ve istikrar ancak o şekilde sağlanır."

Çavuşoğlu, İran ve Rusya ile işbirliği halinde Astana`da yürüyen Suriye toplantıları için de “Astana sadece ateşkese odaklanmalıdır. Suriye`deki geçiş sürecinin ve siyasi çözümün konuşulabileceği tek yer Cenevre`dir” dedi.

Erdoğan ne demişti ?

Erdoğan, Bahreyn'e gerçekleştirdiği ziyarette şu ifadeleri kullanmıştı:

"Suriye'nin bölünmesine karşıyız ama biliniz ki birileri de hem Suriye'nin hem Irak'ın bölünmesini istiyorlar. Irak'ın bölünmesi çalışmalarını yapanlar da var. Orada ki mezhebi mücadele aynı zamanda etnik mücadele çünkü orada da bir Pers milliyetçiliği olayı var. Bu Pers milliyetçiliği olayıyla da bir bölünme orada da söz konusu. Bunların önünü kesmemiz önünü almamız gerekiyor, benzer durum Suriye'de var. Suriye'deki gelişmenin de önünü almamız lazım bunun için de tabi Körfez'in, bizim üzerimize düşen neyse bunları hep beraber yapmamız gerekiyor. Çünkü biz zulme seyirci kalamayız, kalmayacağız."

Kurtulmuş: Çok büyütmemek lazım

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin İran ile ilgili açıklamalarından sonra İran'ın, Türk büyükelçiyi Dışişleri Bakanlığı'na çağırması hakkında şunları söyledi:

"Zaman zaman böyle şeyler olur. Bunlar iki ülke arasındaki ilişkilerin kötüleştiği anlamına gelmez. İran, Türkiye, bütün bu bölge ülkelerinin hepsi aynı coğrafyanın dost ve kardeş ülkeleridir. Zaman zaman aramızda siyaset farklılıkları olur. Birtakım görüşler dile getirilir. Bundan rahatsızlık duyulabilir. Bu sözler dolayısıyla ülkeler birbirilerine karşı düşmanlık ilişkisi geliştirmezler. Türkiye ve İran dost ve kardeş iki ülkedir. Sınır komşudur. Siyaseten çok farklılıklarımız var; ama sonuçta bunların üzerinden farklı bir ilişki ortaya çıkmaz. Bunları çok büyütmemek lazım"

Kaynak: Al Jazeera, DHA, AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir