• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"4-5 yılda kendini amorti eden yatırım güçlü bir yatırımdır"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'da 10-11 Mayıs tarihlerinde yapılacak "Uluslararası Yenilenebilir Enerji ve Verimlilik Zirvesi Projesi"nin tanıtım toplantısı yapıldı.

Van Ekonomist Dergisi tarafından, Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Tuşba Toplantı Salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına; Vali Yardımcısı Sinan Aslan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, Van Defterdarı Mehmet Durusoy ve iş adamları katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Van Ekonomist Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Orhan Olgun, Van'ın yenilenebilir enerji üretimi bakımından çok zengin olduğunu, gerçekleştirilecek kongre için önemli kurumlardan destek aldıklarını belirtti.

Türkiye ve dünyadan yenilenebilir enerji konusunda uzman önemli isimlerin katılacağı ve 10-11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongreyle ilgili bilgi veren Orhan Olgun, zirve ile ilgili yaklaşık 6 aydır çalışma yürüttüklerini ifade ederek, "Zirve öncesi kurumlarımız ile görüştük. Onların desteğini arkamızda hissettik ve bu destek ile çalışmalara başladık. Yurt içi ve yurt dışından birçok sektörün temsilcileri ile görüştük. Hemen hemen hepsi de projeye destek vereceklerini ifade ettiler." dedi.

Programda bir konuşma yapan YYÜ Rektörü Peyami Battal, YYÜ`de kurulan güneş enerji panellerine ilişkin konuşarak, "Sistemi faaliyete geçirmiş olduğumuz tarihten itibaren yaklaşık 2 yıl oldu. Geçtiğimiz günlerde gittik, sistem üzerinde üretilen enerji miktarına baktık. 500 kW`lık tesisimiz bir milyon 200 bin liraya mal olmuştu. Yaklaşık yüzde 50`sini amorti etmiş. Bunu bu şekliyle ele aldığımız zaman, çok önemli bir sonuç ortaya çıkmış oluyor. 4-5 yılda Van`daki güneş enerjisi sistemi, kendi kendini amorti ediyor. 4-5 yılda kendini amorti eden bir yatırım, güçlü bir yatırım demektir. Burada güneş enerjisiyle ilgili yatırımların çok değerli yatırımlar olduğu gözükmektedir. Çünkü Van`ın güneşi tartışılmaz bir kaynaktır." diye belirtti.

OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt ise yenilenebilir güneş enerjinin önemine değinerek, böyle bir kaynağa acil ihtiyaç olduğunu dile getirdi.

Bozkurt, "Sanayimiz için rekabet gücümüzü artıracak bir güneşten faydalanma, jeotermal enerjiden faydalanma ve bunun Van sanayisinin, ekonomisinin kalkınması, rekabet gücünün olması anlamında, pratik bir proje gerçekleştirdiğimiz bugüne kadar görülmedi. Van`da bir tek üniversitemizde, bir de Tekstilkent`e kısmi olarak güneşten enerji elde etme projeleri gerçekleştirildi." şeklinde konuştu.

Güneş enerjisinden yeterince faydalanılmadığına dikkat çeken Bozkurt, "Cazibe merkezleri kapsamındaki programdan sonra Van müthiş bir yatırımcı akımına uğradı. Sınır ötesi Almanya`dan, İran`dan ve çeşitli ülkelerden Van`ımızda iş adamları yatırım yapmak istiyor. Daha önce açıkladık, 50 milyonluk avroluk bir yatırım, sürekli yatırım yapan arkadaşlarımızın hiçbirisi bunları desteklemedi, bunları teşvik etmedi, cesaretlendirmedi." ifadelerini kullandı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da yaptığı konuşmada kurumsal olarak kongrenin yapılması için her türlü desteğe hazır olduklarını söyledi.

Toplantı, katılımcıların kongre ile ilgili düşüncelerini aktarması ve hatıra fotoğrafı çektirmesiyle sona erdi.  (Yılmaz Sönmez-İLKHA)










 

Bu haberler de ilginizi çekebilir