• DOLAR 32.349
  • EURO 35.124
  • ALTIN 2303.182
  • ...
ABD`nin Irak`taki amacı petrol değilmiş!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Bağdat`a ilk ziyaretini gerçekleştirdi. Sürpriz bir şekilde düzenlenen ziyaret sırasında Mattis, Trump`ın daha önce Irak`ın petrolüyle ilgili açıklamalarının aksine Washington`un Irak`ın petrolünü ele geçirmek için ülkede bulunmadığını öne sürdü.

Trump hem seçim kampanyası sırasında hem de göreve geldikten sonra ABD`nin Bağdat`ın petrolüne el koyması gerektiğini savunmuştu.

Trump bu açıklamalara, IŞİD`in kaynaklarının büyük bir kısmını ülkedeki petrolden elde etmesini gerekçe göstermişti ve ABD`nin bu petrol kaynaklarını ele geçirmiş olsaydı IŞİD`in büyüyemeyeceğini savunmuştu.

Ancak ABD`nin 2003 yılındaki Irak işgalinde görev alan eski general Mattis, ABD`nin böyle bir amacının olmadığını öne sürdü.

"ABD`de genellikle hepimiz gaz ve petrol için para ödüyoruz. Eminim gelecekte de bunu yapmaya devam edeceğiz" diyen Mattis, "Kimsenin petrolünü ele geçirmek için burada değiliz" ifadesini kullandı.

Mattis'in Bağdat ziyaretinin, Musul'un batı yakasının IŞİD`den alınması için başlatılan operasyonunun ikinci gününde gerçekleşmesi dikkati çekti. 

ABD Savunma Bakanı Mattis, Irak Başbakanı Haydar İbadi ile bir araya gelecek ve IŞİD ile mücadele konusunu görüşecek. ABD'nin Irak genelinde yaklaşık 6 bin askeri bulunuyor. 

Trump'ın sözleri

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz ay, CIA merkezine yaptığı ziyaret sırasında ‘Savaşı kazanan ganimetleri alır` anlamında bir Amerikan atasözünü hatırlatmış ve ABD`nin askerlerini Irak`tan çektikten sonra petrolü kendi elinde tutması gerektiğini savunmuştu.

Trump daha sonra fazla detay vermeden ‘belki bir şans daha yakalarız` ifadesini kullanmıştı.

Trump nüfuslarının çoğu Müslüman olan 7 ülkenin vatandaşlarının ABD`ye girişini yasaklayan bir başkanlık emri imzalamıştı. Irak bu ülkelerin arasında yer almıştı.

Ancak Pentagon, Irak`ta işgal sırasında ABD`ye yardım eden çevirmenler ve destek elemanlarının ABD`ye girmesine izin verilmesi için bastırmıştı.

Bu yasak kararının yargı tarafından askıya alınmasının ardından Trump yönetimi yeni bir karar çıkarmak için hazırlanıyor.

Mattis hazırlanmakta olan yeni kararı görmediğini ancak Irak İşgali sırasında ABD`ye destek veren Irak vatandaşları durumunun dikkate alınacağından emin olduğunu ifade etti.

"Şu an, Irak`ta bizimle beraber savaşanlar gibi insanların ABD`ye girebilmesi için adımların atılacağına eminim" diyen Mattis, "Tabii bunlar, savaş sahasındaki performanslarına ve normal prosedürlere göre denetlenecekler. Eminim bu konuda hızlı bir çözüme ulaşacağız" ifadesini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir