• DOLAR 32.517
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2427.76
  • ...
Tahrim Suresi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tahrim Suresi

Medinede nazil olan Tahrim Suresi 12 ayettir. Surede Peygamber Efendimiz (asm)`ın helal olan bir şeyi kendisine haram kıldığından söz edilir ve birinci ayette geçen ve Tahrîm Ayeti diye adlandırılan birinci ayetten tahrim adını almıştır. “Ey peygamber! Eşlerinin rızasını arayarak, Allah`ın sana helal kıldığı şeyi niçin sen kendine haram ediyorsun? Allah çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” (Tahrim: 1) Tahrîm;  arapçada “haram kılmak” demektir. Peygamber Efendimiz (asm)`ın eşlerinden birine bir şey söyler. Kimseye söylememesini tembih eder. Efendimiz (asm)`ın eşi gider ve diğer eşine bu sözleri aktarır. Bunu duyan Peygamber Efendimiz (asm) o hususta tembihlediği eşine sitem eder. Bunun üzerine o iki eşi birbirlerine arka çıkıp Efendimiz (asm)`dan bazı maddi şeyler talep ederler. Efendimiz (asm) bu olaydan sonra bir ay boyunca eşlerinin yanına uğramaz ve Tahrim Suresinin ilgili ayetleri nazil olur.

Surede Efendimiz (asm)`ın eşleri ve aile hayatından söz edilirken, bunun yanında müminlerin de ailelerini korumalarının gerekliliği anlatılmaktadır. Ahiret gününde yakıtı insanlar ve taşlar olan cehennem gibi bir tehlike ile müminler karşı karşıyadır. İman edenlerin aile efradını bu tehlikeden koruması gerekmektedir.

Diğer bir ayette iman edenler Allah`a içtenlikle tövbe etmeye davet edilir. Cenab-ı Allah tövbe ile kötülükleri örter, günahları bağışlar ve müminleri altından ırmaklar akan cennetlere koyar. Cenab-ı Allah`ın herşeye gücü yeter.

Bir de Tahrim suresinde Nuh aleyhisselam ile Lut aleyhisselamın eşleri misal olarak verilmektedir. Onlar iki peygamberin nikahı altında bulunurken inkar edenlerden oldular ve ateşe girenlerle birlikte ateşe girdiler.

İman edenler içinse Firavun`un karısı ne güzel bir örenktir. Firavun`un zulüm ve eziyetleri karşısında Rabbine şöyle dua etmişti: “Rabbim! Bana katında, cennette bir ev yap. Beni Firavun`dan ve onun yaptığı işlerden koru ve beni zalimler topluluğundan kurtar!” (Tahrim: 11)

 

 



 

Bu haberler de ilginizi çekebilir