• DOLAR 32.372
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.233
  • ...

TÜİK,  bu yılın Şubat ayına ait tüketici güven endeksini açıkladı.

Türkiye İstatistik Kurumu ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 1,8 oranında azaldı; Ocak ayında 66,9 olan endeks değeri Şubat ayında 65,7 oldu.

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi 85,9 oldu

Hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,2 oranında azalarak Şubat ayında 85,9 oldu. Bu azalışın, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının düşmesinden kaynaklandığı belirtildi.

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi 88 oldu

Genel ekonomik durum beklentisi endeksi Ocak ayında 88,6 iken, Şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalarak 88 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

İşsiz sayısı beklentisi endeksi 67,9 oldu

İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,4 oranında azalarak Şubat ayında 67,9 oldu. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında düşüş bekleyenlerin azalmasından kaynaklandı.

Tasarruf etme ihtimali endeksi 21 oldu

Tasarruf etme ihtimali endeksi yüzde 5,9 oranında azaldı. Ocak ayında 22,4 olan endeks, Şubat ayında 21 değerine düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.

Tüketici güven endeksi nedir?

Tüketici güven endeksi, aylık tüketici eğilim anketi ile tüketicilerin maddi durum ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentileri, harcama ve tasarruf eğilimleri ölçülmekte.
 
Anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 0-200 aralığında değer alabiliyor. Tüketici güven endeksinin 100`den büyük olması tüketici güveninde iyimser durumu, 100`den küçük olması tüketici güveninde kötümser durumu gösteriyor. (İLKHA)