• DOLAR 32.549
  • EURO 34.995
  • ALTIN 2424.423
  • ...
Batman`da fidan satışları başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman'daki fidan satıcıları Batmanlıların yeşil alana önem verdiklerini belirterek bu durumun sevindirici olduğunu ve bu yıl ki fidan dikme mevsiminin başladığını ifade ettiler.

Fidan dikme mevsiminin gelişiyle Batman`da fidan satışı yapılan yerlerde hareketlilik yaşanıyor. Süs, gölgelik ağaç fidanları ve meyve ağacı fidanları satıcılarına giden Batmanlılar, tercihlerine uygun olan fidanları alıyorlar. Gölgelik ağaç fidanlarını genelde resmi kurumlar alırken, meyve veren ağaç fidanlarına ise köylerden talep oluyor.

Batman'a getirilen fidanların ağırlıklı olarak İzmir, Bursa ve Adapazarı gibi illerden getirildiği belirtildi.  

Batman'da en çok Mazı Ağacı, İran çamı ve sedir (yolluk) çamlarının satıldığını ifade eden fidan ve çiçek satıcıları, Batman içinde özel olarak birçok kurum ve kuruluşa fidan verdiklerini belirttiler.

Baba mesleği olan fidancılıkla yaklaşık 36 senedir uğraştığını belirten Seyithan Taşan, "Fidan mevsimiz Ocak ayının başında başlayarak Nisan ayı sonuna kadar devam ediyor. Şu anda fidanları çıplak kök olarak saksılama yapıyoruz. Yaz mevsimi içinde hazırlıklar yapıyoruz. Nisan ayından sonra saksılara yerleştirdiğimiz fidanların satışları başlıyor. Halkımızı yeşile biraz daha önem veriyor. Bu da işimize gayet iyi yansıyor ve çok memnunuz. Süs bitkisi olarak ayrım yapmıyoruz hepsini de orantılı olarak satıyoruz. Mavi selvi, soğuk ve sıcağa dayandığı için ağırlık olarak bölgemizde onlar satılıyor." ifadelerini kullandı.

"Meyve fidanlarına büyük rağbet var"

Batman ikliminin çok farklı olduğunu belirten Taşan, "Batman bu kış eksi 14-15 dereceyi buldu. Limon çamları dayanmadı. Limon çamlarını satmamaya başladık. Meyve fidanlarına büyük rağbet var. Satışlarımızda iyidir ancak kış biraz geç geldi. Normalde geçen sene bu günlerde satışlarımız çok daha güzeldi. Havalar çok soğuk ve don olduğu için satışlarımız 15-20 gün sonra başlayacak. Klasik meyve fidanları 10 TL'den başlayarak 30 TL'ye kadar da çıkıyor. Meyve fidanları olarak her yıl yaklaşık 20 bin tane fidan satıyoruz. Ayrıca süs ağaçlarını da çok satıyoruz. Çınar yapraklı dut ağacına bu sene ağırlık verdik. Bu ağaç batı illerinde de tutuldu." dedi.

Taşan, "Batman'ı yeşillendirmek için sadece halk değil tüm kurumları elbirliği yapmalıdır. Özellikle Valiliğin ön ayak olması gerekiyor. Sadece belediye bu işi yaparsa yetersiz kalır. Bütün kurumlar birleşerek Batman'ı yeşillendirmeye katkı sunulabilir. Batman, yeşiliyle niye küçük bir İstanbul olmasın? Yarınlarımız ve çocuklarımız için Batman'da biraz daha yeşile önem verilse iyi olur." şeklinde konuştu.

Fidan dikiminde dikkat edilmesi gerekenler

Fidan ve ağaç dikenlere uyarılarda bulunan Taşan, şunları söyledi: "Bir fidan alındığı zaman kırık kökleri kesilir. Dikildiğinde aşısı dışarıda kalacak, toprağın altına girmeyecek şekilde dikilir. Yılda en az 4 defa ilaçlanması gerekir. Kurt, bit, besleme ve yaprak güzelleştirme ilaçlarına önem verilmedir. İlaçlamaya Haziran ayında ilk ilaçlama yapılır. Temmuz ve Ağustos aylarında da ilaçlanması gerekir." (M. Sait Çelik - İLKHA)


















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir