• DOLAR 32.559
  • EURO 34.887
  • ALTIN 2429.829
  • ...
Işık: Mattis, bize `PYD kantonları birleştiremez` dedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Münih Güvenlik Konferansı sırasında Murat Yetkin'in sorularını yanıtlayan Fikri Işık, ABD Savunma Bakanı James Mattis ile 15-16 Şubat`taki NATO toplantıları sırasındaki görüşmesinin perde arkası gelişmelerini de anlattı.

Işık şunları söyledi:

- “Biz uzun süredir Amerikalılara DEAŞ`a karşı PYD ile işbirliği yapmalarının, bir teröriste karşı diğeriyle çalışmanın yanlış olduğunu söylüyorduk. Bunun ileride yol açacağı sorunların zaman kaybına ve maliyet artımında yol açacağını anlatıyorduk.”

- “Önceleri pek aldırmıyorlardı. Nezaket icabı bizi dinliyor, ama yaptıklarına devam ediyorlardı. Şimdi dinliyor ve karşılık veriyorlar.”

DABIK`IN ALINMASI BAKIŞI DEĞİŞTİRDİ

- “Bu Fırat Kalkanı sayesinde oldu. Cerablus o kadar değil belki ama, Dabık`ın alınması Amerikalıların bakışını değiştirmeye başladı. Dabık`ın DEAŞ açısından sembolik açıdan önemini, buraya güç yığdıklarını iyi biliyorlardı. (Dabık, kıyamet öncesinde Mehdi ve Deccal güçlerinin son muharebeyi yapacağına inanılan yer olarak biliniyor.)

- “Dabık operasyonu nedeniyle Amerikalılar bize defalarca teşekkür etti. Sonra Rusya ile uçak düşürme sonrasındaki krizi aşabilmiş olmamız ve nihayet El-Bab operasyonu Amerikalıların bakışını değiştirdi.

‘A PLANIMIZ VAR B`Yİ SİZ HAZIRLAYIN`

- “Mattis ile bütün bunları konuştuğumuzda, PYD ki, bizim gözümüzde PKK`dan farksızdır; mevcut Rakka planı dışında bir hazırlıkları olmadığını söyledi.

- “‘Bizde A planı var` dedi. ‘B planını siz söyleyin.` İşte onun ardından Genelkurmay Başkanlarını (Joseph Dunford) Türkiye`ye gönderdiler. Genelkurmay Başkanımızla (Hulusi Akar) konuşuyorlar. Bizim önerilerimiz oluyor, onlar zaten Donald Trump`ın istediği yeni strateji planını hazırlıyorlar bir yandan.”

- “Biz planlamamızın orada yer almasını istiyoruz. Rakka harekâtının ÖSO ve Arap güçlerce yürütülmesini PYD`nin bırakılmasını istiyoruz. Henüz kesinleşmiş bir şey yok yine de.

- “Ancak Mattis`in bize söylediği üç temel konu var:

1- PKK ile mücadelede daha çok desteği hak ediyorsunuz, bunu vereceğiz,

2- Fırat Kalkanı`nda size daha çok destek olacağız,

3- PYD`nin kantonları birleştirmesi (Afrin ve Kobani) mümkün değil.

Bu son nokta bizim için özellikle önemli, ki bence bu da Fırat Kalkanı sayesinde oldu.”

KAYNAK HÜRRİYET

Bu haberler de ilginizi çekebilir