• DOLAR 32.571
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2435.985
  • ...
İkili devlet çözümünde ciddi değiller!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD`nin eski başkanı Oğul Bush ve ondan sonra gelen Obama döneminin bitimine kadar, tam 16 yıl boyunca Netanyahu ikili devlet çözümü ve Filistin devletinin kurulması için yeni sayılabilecek tek bir kelam etmedi. Ayrıca israil`in kanal 2 televizyonu yaptığı bir açıklamada, israil başbakanı Binyamin Netanyahu`nun ABD`nin yeni başkanıyla Washington`da yaptığı görüşmede “Filistin devletinin kurulmasının zaman kaybı” olduğunu belirti.

Kanalın siyasi muhabiri Udi Segal, israil başbakanı Binyamin Netanyahu`nun ABD Başkanı Donald Trump`la yaptığı ilk görüşmesinde “Filistin Devleti” ibaresini söylemekten kaçındığını ifade etti.

israil ve ABD, Filistin Devletinin kurulması konusunda kesinlikle ciddi değildir.

İsrail başbakanının, ABD Dış İşleri Bakanı Rex Tillerson`la yaptığı görüşmeden sonra görüşmeyi överek ortak anlayış üzerinde ittifak ettiğini açıkladı.

Diğer taraftan Beyaz Saray kaynaklarının yaptığı açıklamalarda ABD`nin iki devletin barış görüşmelerine kesinlikle müdahil olmayacağını, kendilerinin sadece iki tarafın üzerinde ittifak sağladığı anlaşmalara destek vereceğini duyurdu. Açıklamasının devamında da, eğer iki ülke barışı sağlayamazsa, ikili devlet çözümü ilkeleri konusunda ısrarcı olmayacaklarını ve başka alternatif çözümler arayacaklarını belirtti.

Eğer İbranice ve ABD`nin yazdıklarını okuyup, bu konuda derinleşirsen, ikisinin de “ikili devlet çözümü” konusunda aynı görüşte olduklarını görürsün. israil ve ABD beraberce oynadıkları bu oyunu zekice oynuyorlar. Bu şekilde Filistin halkını ve dünyayı kandırıyorlar. Aksine bunlar israil`in menfaati dışında başka hiçbir çözüm istemiyorlar.

Netanyahu ve Likud partisi Oslo'ya ve 16 yıl önce Bush`un Irak savaşı esnasında öne sürdüğü ikili devlet çözüm önerisine de karşıydılar. Bush da bu önerisinde samimi değildi. Onun Saddam`ı düşürmek ve kamuoyu oluşturmak için Arapların desteğine ihtiyacı vardı.

Bu uzun, 16 yılık süre zarfında birçok şey değişti. İşgal devleti bunu uzun bir zamandan beri istismar ediyor. Batı Şeria ve Kudüs topraklarında yerleşim birimlerini artırdı. Batı Şeria parça parça oldu. İkili devlet çözümü uygulamada kabul görmedi.

Bu gün Trump`un yönetime gelmesiyle Likud partisi altın bir fırsat daha yakaladı. Yıllardır istismar ettiği ikili devlet çözüm ilkesini tekrar değerlendirmeye alarak bu ilkenin artık eskidiğini ve uygulanamayacağını ifade ediyor. Buna alternatif israil`in hâkimiyetini genişletecek bir çözüm istiyor. Filistinlilerle değil, Araplarla bölgesel çözüm görüşmelerini yapma hedefindedir.

Trump`un yönetime gelmesiyle israil rahatladı. Trump israil`in yerleşim birimlerine, benzeri görülmemiş bir ABD desteği veriyor. Netanyahu Filistin`le ilgili daha önce yapamadığı açıklamaları yapıyor. Ancak ABD yönetimi bunu anlayışla karşılıyor.

Ne yazık ki, bütün bunlarla beraber Mahmut Abbas hükümeti halen kendilerini Sözde Uluslararası Kongre ve ceza mahkemesine bağlıyor. Bunlar bir adım ileri, diğerini geri atıyorlar. Mahmut Abbas hükümetinin Siyonist israil`e karşı durmaya cesareti yoktur. Bireysel kazançlarından korkuyor!

Yusuf Zerka

Tercüme: Mücahid Temel

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir