• DOLAR 32.598
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2509.042
  • ...
"Anayasanın ruhuyla ilgili problem var"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, AK Parti Bursa İl Başkanlığının Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Orhangazi Salonu'nda düzenlediği "Anayasa Değişikliği ve Referandum" konulu konferansa katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını AK Parti Bursa İl Başkanı Cemalettin Torun yaptı.

CHP`nin HDP ile birlikte hareket ettiğini söyleyen Torun, “Biz bir yandan PKK`nın siyasi uzantısı olan HDP ile mücadele ederken CHP yine millete karşı terör örgütünün siyasi uzantısıyla beraber, birlikte hareket ediyor. Diyorlar ki ‘biz birlikte hareket etmiyoruz` hayır birlikte hareket ediyorlar. Almanya`da yayınlanan bir konferansa bakın kimlerle düzenliyorlar. CHP temsilcisi Milletvekili var, HDP`li yetkili var, ÖDP`li yetkili var birlikte ‘HAYIR` kampanyasını düzenliyorlar.” dedi.

“Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili değişiklik teklifimiz yok”

Rejim değişikliği tartışmalarına değinen Mustafa Şentop, “Cumhuriyet Halk Partisinin bir algı operasyonuyla, aslında bütün itirazlarının da ilki olan ‘Rejim değişikliği` meselesi var. Neyi kast ediyorlar, aslında neyi tam kast ettiklerini de söylemiyorlar. Çünkü ‘Rejim değişikliği` dediğimiz şey Anayasanın ilk 3 maddesinde yapılabilecek değişikliklerle mevcut. Hâlbuki bizim Anayasanın ilk 4 maddesiyle ilgili bir değişiklik teklifimiz yok. Yapılacak değişiklikte bunlarla ilgili bir değişiklik ön görülmüyor. Fakat onlar ilk günden beri ‘Rejim değişikliği` iddiasındalar.” İfadelerini kullandı.

“CHP 2012`deAnayasanın 2 ve 3. maddelerine dokunulmasını önermiştir”

Şentop, “Güya Cumhuriyet Halk Partisi, Anayasada ki temel ilkeleri, değerleri, koruyan, savunan ona sahip çıkan parti olduğunu düşünüyor. Ama gerçek böyle değil. Biz 2012`de uzlaşma komisyonunda tüm partiler Anayasayla ilgili değişiklik tekliflerini verdiler. Orada CHP`nin önerisine bakarsanız, bugünkü Anayasanın 2. maddesine karşılık gelmek üzere yaptıkları bir öneri var. Anayasanın ‘değişmez, değişmesi teklif bile edilemez` maddelerini Cumhuriyet Halk Partisi değişiklik öneriyor. Sadece bu değil, 3. maddede de bir değişikliği de önermişlerdi. Bu da tutanaklarda var. Siz eğer (CHP) Anayasanın ilk 3 maddesine dokunuluyor, dolaylı olarak dokunuluyor gibi bir itiraz yöneltiyorsanız önce sizin bu konuda ki samimiyetininiz sorgulanması lazım. Cumhuriyet Halk Partisi 2012`de 2 ve 3. maddelerine dokunulmasını önermiştir.” dedi.

“1982 Anayasasında yüzde 70 değişiklik yapılmış ama yine yetmemiş”

Bugüne kadar 1982 Anayasasında 18 defe değişiklik yapıldığını hatırlatan Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, “Ak Partinin yeni Anayasa teklifi, 1982 Anayasasında 19`uncu değişiklik teklifidir. Daha önceki 18 değişikliğin bir kısmı birkaç madde içeriyordu bir kısmı çok daha fazlasını içeriyordu. Toplamda bakarsanız 1982`den bugüne kadar Anayasanın yüzde 70`i değişmiştir. Bu yetmemiş demek ki biz 19`uncu değişiklik getirmişiz. Bundan sonra gerekir mi? Aslında bakılırsa tüm siyasi partiler, bugün bu değişikliği eleştiren partiler de, değişiklik teklifini veren partilerde Anayasada hala düzeltilmesi gereken bazı yerler, bazı hükümler olduğunu söylüyor. Yani bugüne kadar 18 değişiklik yapmış, 19`uncuyu yapıyoruz hala Türkiye`nin Anayasayla ilgili sorununu çözebilmiş değiliz. Bu sorunun temelinde ve bizim özellikle bu 19`uncu değişikliği verişimizin sebebi olan husus; bu Anayasanın zihniyetiyle ilgili, bu Anayasanın vesayetçi, bürokratik ve oligarşik yaklaşım dediğimiz şey,  Anayasanın zihniyetiyle, paradigmasıyla ilgili, Anayasanın ruhuyla ilgili bir problemdir. Bizim bugüne kadar yapmış olduğumuz değişiklikler, hep anayasanın sözüyle ilgili değişikliklerdi, ruhuyla ilgili değil. “şeklinde konuştu. (Mustafa Bikeç-İLKHA) 






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir