• DOLAR 32.59
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2509.419
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan Elazığ`da konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 963 Milyon TL değerindeki 119 yeni projenin toplu açılış törenini gerçekleştirmek için Elazığ`a geldi. Erdoğan, anayasa değişikliği ve 16 Nisan'da yapılacak referanduma ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.  

Programına, Elazığ Valisi Murat Zorluoğlu`nu ziyaret ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, saat 11.30`da İstasyon Meydanında Elazığlılarla bir araya geldi.  

Burada yaptığı konuşmada anayasa değişikliğini değerlendiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “ Bugün anayasa değişikliğine, Cumhurbaşkanlığı Sistemine karşı çıkanların bir kısmı bunu meselenin artısını eksisini bilmedikleri için yapıyor. Bir kısmı da her şeyin farkında oldukları halde bu sistem kendi çıkarlarını bozacağı, kendi foyalarını ortaya çıkaracağı için karşı çıkıyor.  Her şeyden önce Türkiye`de rejim değişmiyor, değişen sadece yönetim sistemidir. Hâlbuki şu anda yapılan iş yasama, yürütme ve yargı arasındaki ilişkileri yeniden düzenlemekten ibarettir. Yeni sistemde yürütme doğrudan millet tarafından seçilen sorumluluğu da millete karşı olan cumhurbaşkanına veriliyor. Seçimlerde 5 yıl süreyle görev verilen cumhurbaşkanı milletten başka hiç kimseye hesap vermeden tabi ki anaysa çerçevesinde vazifesini yerine getirecektir. Bu ülkenin istikrar ve huzur ortamının 5 yıl süreyle garanti altına alınması anlamına geliyor." dedi.

"Yeni sistemde çatışma olmayacak"

Cumhurbaşkanı ve Başbakanın yetkileri bir kişide birleşeceği için yeni sistemde çatışmanın olmayacağını belirten Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Yeni sistemde yetkiler bir kişide birleşeceği için çatışma olmayacak. Bu ülkede Cumhurbaşkanının Başbakana anayasa kitapçığını fırlattığını gördük mü? Birileri çıkıp Meclis'in ortadan kaldırıldığını, işlevsiz kılındığını söylüyor. Yok böyle bir şey. Meclis ortadan kalkmak bir yana güçleniyor. İşlevsiz bırakılmak bir yana daha geniş vazifeler üstleniyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısı, çoğulcu ve geniş tabanlı özelliği korunarak daha da güçlendiriliyor. Görüldüğü gibi yeni sistemde herkes kendi işine gücüne odaklanıyor."

"Bu sistemle kazanan millet olacak"

Anayasa değişikliğiyle kazananın milletin olacağını belirten Erdoğan, “Bu sistemle kazanan Türkiye olacak, kazanan millet olacak. Seçme ve seçilme yaşının 18 olması ile parlamento daha dinamik olacak. Yeni sistemle işleyiş daha hızlı olacak biz gençlerimize güveniyoruz. Yeni anayasa ile birlikte darbeciler için idam parlamentodan geçerse ben bunu onaylarım. Biliyorsunuz bu bir yeni anayasa gerektiriyor. Bu konuda diğerleri ne der ona bakmam." dedi.

"Cumhurbaşkanlığı sistemine keşke Özal zamanında geçseydik"

Turgut Özal döneminde Cumhurbaşkanlığı sistemine geçilseydi o zamanki krizlerin yaşanmayacağını ifade eden Erdoğan, “Bu sisteme Turgut Özal zamanında geçilseydi o zaman ki krizler yaşanmazdı. Şimdi bugün hala dağlara götürülen gençler yok mu? 15, 16 yaşında gençler, kızlar yok mu? Ne diyor oradakiler; bu 16 Nisan oylamasında onlar hayır diyor. O, Diyarbakır belediyesinin önünde ağlayan anneler, yavruları dağa kaçırıldığı için ağladılar." diye ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın konuşmasın ardından Ağın ve Baskil`deki tesislerin açılışı yapılan canlı bağlantıyla gerçekleştirildi. (Ebubekir Yavuz, Sinan Bilici-İLKHA)













 

Bu haberler de ilginizi çekebilir