• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Türkiye Münbiç  ABD Rakka diyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Haber Merkezi

Astana'da üçüncüsü düzenlenen Suriye ateşkes toplantısı devam ederken muhalifler, Rusya'yı verdiği sözleri tutmamakla suçluyor. BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise bulunduğu Moskova`da yaptığı açıklamada, Suriye`de ateşkesin istikrar kazanması halinde büyük değişimlerin olacağını söyledi. Türkiye, Rusya, İran ve muhaliflerin bir araya geldiği Astana`da Suriye`de ateşkesin kalıcı hale gelmesi için yoğun bir çaba sarf edilirken diğer yandan Fırat Kalkanı Harekâtı`nda ise sona geliniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar'ı kapsayan Körfez ülkeleri ziyaretine katılan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Fırat Kalkanı harekâtına ilişkin olarak yaptığı açıklamada, 'El Bab'da artık operasyonun bittiğini' söyledi.

El Bab`ın DAEŞ`ten alınmasıyla akla, Cumhurbaşkanı Erdoğan`ın daha önce El Bab'dan sonra Türkiye`nin durmayacağını Münbiç ve Rakka'ya da harekât başlatılacağını belirttiği açıklamasını getirdi.

PKK/PYD-YPG, ABD'nin sözlerine rağmen Münbiç'ten halen çekilmiş değil. Ankara ise, El Bab sonrası Münbiç'i de temizlemekte kararlı. Bu nedenle Türkiye askerinin Münbiç'i de PYD`den temizleyerek, Münbiç üzerinden Fırat Nehri'ni geçerek Rakka'ya ulaşması gündemde. Münbiç'e ilerlenecek olması PYD'de de şimdiden büyük endişelere sebep olmuş durumda. PYD bölgede hendek kazmaya başladı bile.

BAKAN IŞIK: ABD RAKKA`YI ÖNEMSİYOR

Konu ile ilgili önemli bir açıklama ise Milli Savunma Bakanı Işık`tan geldi. Bakan Işık, El-Bab operasyonu sonrası Türkiye'nin iki önceliği olacağını, bunların Münbiç ve Rakka olduğunu kaydetti. Amerika`nın da Rakka operasyonunu önemsediğine dikkat çeken Bakan Işık, bugün Türkiye`ye gelecek olan ABD Genel Kurmay Başkanıyla bu konunun görüşüleceğini ifade etti.

AKAR: EL BAB`DA OPERASYON BİTTİ

Fırat Kalkanı harekâtında 177. güne girilirken, 24 Ağustos 2016'da başlatılan harekâtın son aşamalardan biri olan El Bab operasyonda, Org. Hulusi Akar`ın ifadesiyle taarruz harekâtı bitti, temizlik aşamasına geçildi. El Bab merkezinde DEAŞ`tan temizlenen bölgelerde, mayın ve el yapımı patlayıcıların temizlenmesinin devam ediyor. Yoğun çatışmaların yaşandığı bölgede şuan kısmen sessizlik hakim. DAEŞ'in Rakka'dan sonra ikinci başkenti olan El Bab'da büyük ölçüde kontrol sağlandı. Türkiye tankları El Bab sokaklarında devriye geziyor. Operasyon meskûn mahallerde sürüyor. Temizlik aşamasında meskûn mahallelerin, evlerin, tünellerin, dehlizlerin, bölgedeki bütün deliklerin gözle, ateşle aranması-taranması, yapılacak ve el yapımı patlayıcıların tamamı ortadan kaldırılacak. Bu temizliğin TSK'ya bağlı profesyonel askerlerle 1,5 ay kadar sürmesi öngörülüyor. El Bab'ın büyük bölümünde hakimiyeti kaybeden DAEŞ, bombalı araçlar ve canlı bombalarla saldırı düzenlemeye çalışıyor.

SIRADA RAKKA VE MÜNBİÇ VAR

El Bab sonrası gözler Rakka temizliğine çevrildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın El Bab'dan sonra işaretini verdiği Rakka ve Münbiç operasyonları için hazırlıklar sürüyor. Öncelikle Rakka güzergâhında bulunan Münbiç`in PKK/PYD-YPG`den arındırılması gündemde. TSK'nın Münbiç için bütün planları hazır; ancak Rakka için ABD ile görüşmeler sürüyor. TSK'nın SAT ve SAS komandoları Cerablus ile Münbiç arasında bulunan "Sacu Nehri" kıyısına dayanmış olduğu ifade ediliyor.

ABD Başkanı Donald Trump da Rakka'ya operasyon sinyalini vermişti. CIA Direktörü Mike Pompeo'nun Ankara ziyareti sırasında Türkiye'nin düşündüğü harekât planları ABD'ye verilmişti. 

MÜNBİÇ'İN ALINMASI TÜRKİYE İÇİN ŞART

El Bab`ın kurtarılması Fırat Kalkanı Harekâtı`nın nihai hedefi değil. Alındığında DAEŞ tehdidi Türkiye sınırından daha da uzaklaştırılacak ve PYD/YPG`nin Suriye`nin kuzeyinde ele geçirdiği bölgeleri birleştirme hayali önlenecek ama bu harekâtın tam anlamıyla “kalkan” olabilmesi için Münbiç`in de kontrol altına alınması Türkiye için şart.

Çünkü PYD/YPG hâlâ Münbiç`ten El Bab`ın güneyine rejimin elinde bulundurduğu bölgeler üzerinden Afrin`e giden bir hat oluşturma şansına sahip. Dahası, Türkiye`yi “çekilecek, çekiliyor` diye oyalayan ABD`nin ağır silah desteğiyle daha da güçlenmiş durumda. Dolayısıyla, bu tehdidin de bertaraf edilebilmesi adına PYD`nin Münbiç`ten de bir an önce sökülüp atılması, Türkiye`nin öncelikli hedeflerinden bir haline gelmiş bulunuyor.

BAKAN IŞIK: TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ MÜNBİÇ VE RAKKA

Türkiye`nin El Bab sonrası hedefini en iyi açıklayan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık oldu. NATO Savunma Bakanları Toplantısı üçüncü oturumu için bulunduğu Belçika`da basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Işık, "El Bab'ın şehir merkezinin DEAŞ unsurlarından tamamen temizlenmesi için çok yoğun bir faaliyet var. El-Bab'dan sonra umuyoruz Münbiç'teki PYD/PKK unsurlarının tamamının Münbiç'ten çekilmiş olması bizim arzumuz, bu noktada ABD ile çalışıyoruz. Arzu ettiğimiz sonucu şu anda alamadık ama El-Bab operasyonundan sonra, Türkiye'nin iki önceliği olacak bunlardan birisi Münbiç birisi de Rakka olacak. Münbiç'te PKK/PYD varlığını kesinlikle kabul edemeyiz. Türkiye'nin ulusal güvenliği için de bölgenin istikrarı için de çok büyük bir tehdittir" diye konuştu.

ABD GENELKURMAY BAŞKANI TÜRKİYE'YE GELİYOR

Bakan Işık, ABD Genel Kurmay Başkanı'nın bugün Türkiye'yi ziyaret edeceğini kaydederek şunları söyledi: "Rakka operasyonunu Amerika Birleşik Devletleri önemsiyor. Sadece ABD değil Fransa İngiltere koalisyon güçleri de Rakka operasyonunu gerçekten çok önemsiyor. Bu operasyonun özellikle yanlış aktörlerle yapılmaması Türkiye'nin önceliği. Türkiye bir terör örgütünden başka bir terör örgütünün kullanılmasını kesinlikle bu bölge için felakete sebep olacak tehlikeli bir gelişme olarak görüyor. Biliyorsunuz ABD Genel Kurmay Başkanı Türkiye'de olacak ve Genel Kurmay Başkanımız ile görüşecek. Askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeleri içerecek. Teknik çalışmalar da yapıldıktan sonra bir karara varılacak.”

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir