• DOLAR 32.51
  • EURO 34.824
  • ALTIN 2490.348
  • ...
Uzmanlardan KOAH uyarısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Karakaya, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) hastalığına ilişkin önemli bilgiler verildi.

KOAH kronik tıkayıcı akciğer hastalığının, nefes yollarında mikrobik olmayan bir iltihaplanmaya bağlı gelişen ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu belirten Karakaya, “Risk faktörleri, tütün kullanımı, evlerde kullanılan odun, tezek, kök benzeri yakıtlardan çıkan duman gibi ev içi hava kirliliği, çeşitli gaz ve tozlara maruziyettir.” dedi.

Dünya Sağlık Örgütüne göre, 50 milyon insanın KOAH`tan etkilendiği ve her yıl 3 milyon insanın yaşamını yitirdiğini ifade eden Karakaya, “Ülkemizde en önemli ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer almaktadır. Maalesef toplumumuz KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığından hastalara tanı koymak gecikmektedir. Oysaki basit ve ağrısız bir test olan ‘nefes ölçüm testi` ile KOAH saptamaktadır. Bu nedenle 40 ay üstü olan, sigara içmiş ya da içmekte, ya da mesleki icabı, ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde öksürük, balgam ve nefes darlığından en az biri varsa bir göğüs hastalıkları uzmanı tarafından görülüp test yaptırması gerekmektedir.” diye konuştu. (İLKHA) 

Bu haberler de ilginizi çekebilir