• DOLAR 32.487
  • EURO 34.96
  • ALTIN 2431.709
  • ...

İller Bankası (İLBANK) ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından Suriyeli sığınmacılar nedeniyle nüfusu ve ihtiyaçları artan 10 ile kredi desteği verecek. Altyapı çalışmalarında kullanılacak toplam 375 milyon dolarlık kredi için antlaşma imzalandı.

Ankara'da düzenlenen imza törenine özellikle Suriyelilerin yoğun yaşadığı illerden Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ile 4 il temsilcisi katıldı.

Bu kapsamda yaklaşık 500 bin Suriyeliye ev sahipliği yapan Şanlıurfa`ya da altyapı çalışmalarında kullanılmak için sağlanan 194 Milyon liralık kredi desteği verilecek.

Şanlıurfa'nın 524 bin sığınmacı sayısı ile Türkiye'de en çok Suriyeli barındıran şehir olduğunu belirten Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, şöyle konuştu:

"Ülkemiz dışarıdan gelen misafirlere ev sahipliği yapıyor. Sınıra komşu iller olarak Şanlıurfa şu an Türkiye'de en fazla mülteciyi barındırıyor. Bizler de yerel yöneticiler olarak özellikle altyapıda artan nüfustan dolayı zorluk yaşıyorduk. Bu anlamda alacağımız kredi ile altyapıyı karşılamış olacağız. Japon yetkililere, İl Bank Yönetim Kuruluna ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Çok anlamlı bir projeye imza attık. İnsanlık anlamında çok önemli bir hizmet karşılanmış olacak."

Buluşmada Türkiye'de olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirten JICA Türkiye Sorumlusu Mayumi Endoh ise "Suriyeli sayısının artmasından dolayı altyapının iyileştirilmesi önemli bir konu haline gelmiştir. Özellikle bu krediler belirlenen illerde yaşayan vatandaşlara altyapı ve içme suyu temini olarak dönecektir." şeklinde konuştu.

Suriyeli sığınmacıların yoğun olarak bulunduğu 10 il için sağlanan JICA kredisi, belediyelerin su, atık su ve katı atık sektörlerindeki altyapı projeleri için kullanılacak. (İLKHA)