• DOLAR 32.585
  • EURO 34.725
  • ALTIN 2526.605
  • ...
Bağımsız denetim kurulu denetçileri için yeni şartlar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Resmi Gazetenin bugünkü sayısında Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunun kurul kararı yayımlandı.

Buna göre, bağımsız denetim kuruluşu olarak yetkilendirilme talebinde bulunan şirketlerin denetçilerinin, ortaklarının ve kilit yöneticilerinin başka bir denetim kuruluşunda veya bağımsız denetim faaliyeti gerçekleştiren herhangi bir gerçek kişi yanında ya da tüzel kişilikte ortak, yönetici veya denetçi olmaması, kendi adına bağımsız denetim faaliyetinde bulunmaması şartı getirildi.

Bağımsız denetçi olarak seçilen kişinin bir denetim kuruluşuna ortak veya yönetici olması için en az bir denetim dönemi boyunca hiçbir denetim işi yapmadan beklemesi gerektiği belirtildi.

Kendi adına denetim sözleşmesi yapmış bir denetçinin, sonraki dönemlerde denetim faaliyetini yeni yetkilendirilecek bir denetim kuruluşu bünyesinde sürdürmek istemesi ve bu şirkette ortak veya yönetici olarak gösterilmesi durumunda, denetçinin kendi adına yaptığı denetim sözleşmelerini şirketin kurul tarafından yetkilendirilmesinden önce imzalamış ve kuruma bildirmiş olması gerektiği bildirildi.

Denetçinin, söz konusu denetim sözleşmeleri kapsamındakiler hariç başka bir denetim faaliyetinde bulunmayacağı ve yeni bir denetim sözleşmesi imzalamayacağı hususunda taahhütte bulunması gerekiyor. Şirketin ise kendi adına üstlendiği bağımsız denetim faaliyeti tamamlanana kadar denetçiye denetim kadrosunda yer vermeyeceği hususunda taahhütte bulunması zorunluluğu getirildi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir