• DOLAR 32.373
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.43
  • ...
Ebu cehil`e imanıyla meydan okuyan  Zinnure hatun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hz. Zinnure (r.anha) Peygamberliğin ilk zamanlarında Peygamber Efendimiz`e (sav) iman eden hanımlardan… Mekke`nin gönül gözü kapalı olan müşrikleri tarafından en ağır çetin işkencelere maruz kalan dirayetli bir hanım. Bu işkenceler sonucu gözlerini kaybeden bir nebze olsun taviz vermeyen gönlü, gözü imanla dolu olan sabırlı azize…

    Zinnure Hatun Mahzun oğullarından bir müşrikin cariyesi idi. Allah Resulü (sav) Risalet`inin ilk zamanlarında Mekke`de kadın-erkek, hür-köle, zengin-fakir herkes İslam`la nurlanmak için can atıyordu. Zinnure Hatun da kadın köleler arasında hayat mücadelesini sürdürüyordu. Bir fırsatını bulup Yüce İslam`la müşerref oldu. Bu imanı duyan Efendisi, Zinnure Hatun`u yürek dayanmayacak işkencelere maruz bırakıyordu.

    O zamanlar gönül gözü kapalı olan müşrikler kimsesiz biçare yaşayan Müslümanlara karşı akıl almaz işkencelerde bulunuyorlardı. Aç, susuz bırakılıp kızgın çöllere yatırılıyorlardı. Bu işkenceler bir nebze de olsa imanlarından taviz verdirmiyordu.  Zinnure Hatun`da Efendisinden vicdansızca eziyet görüyor, kâinatın Yüce Sahibine karşı küfre, hiç bir şey bilmez görmez lat ve uzzaya imana zorluyordu. Onu ikna etmek mümkün değildi. İman kalbe girince onu çıkarmak kolay değildi. Beyinsiz Efendi kendince zulüm ve işkence yaparak onu imanından alıkoyacağını sanıyordu.

       Sebatkâr Zinnure Hatun sabırla yalnızca “Allah Allah “ diyordu. Sahibi artık çok yorulmuştu. Onunla başa çıkamayacağını anlayınca işi Ebu Cehil`e bıraktı. Kin ve kibirinden kuduran azgın müşrik canavarlar gibi Zinnure Hatun`a işkence yapıp onu inletiyordu. İslam Kahramanı sebatkâr hanım bu acılar sonucu gözlerini kaybetti. Direnen hanım adeta düşmana meydan okuyordu. İmanından taviz vermiyordu. Kendini güçlü zanneden Ebu Cehil çaresiz kaldı. Allah ve Resulüne (sav) inanmanın sabır, sebat, tahammül gücü verdiğini onun gibi beyinsizler asla anlamadı. O, zayıf köle bir kadının kendisine, bu derecede, imanıyla aşikâr bir şekilde meydan okuyacağını düşünmezdi. Zinnure Hatun imanıyla, tavrıyla, sebatıyla bütün müşrikleri hayrete düşürmüştü.

     Hz. Zinnire Hatun belki dünya gözünü kaybetmişti ama imanını asla!...  Zulümle bir netice alamayan azgın müşrik mübarek azizeyle alay etmeye başladı.

     “ Gördün mü Lat ve Uzza senin gözünü kör etti!” dedi. Azize Hanım şöyle cevap verdi:

  _ “ Hayır, vallahi hayır! Sizin tanrı diye ibadet ettiğiniz taş ve odun parçasından başka bir şey değildir. Vallahi bu öyle değil! Benim gözümü böyle edenler onlar değildir. Bu yalnızca Rabbim`in takdiridir. Benim Rabbim tekrar gözümü geri vermeye beni gördürmeye de kadirdir!” dedi.

   Gücünü yalnızca imandan alan ve direnen bir hanım… Ne muazzam bir teslimiyet... Bunların mükâfatı elbette hem fani dünyada hem cennetü`l bakide elbette olacaktır. Kısa zaman sonra Zinnure Hatun`un gözleri açıldı. Bundan sonra Hz. Ebubekir (r.a) onu efendisinden satın alarak Allah için azat etti. Rabbimiz bizlere de Zinnure Hatun gibi Allah`a hakkıyla iman ve zulme karşı sabır, İslam yolunda sebat nasip etsin. Amin.

 İREM GÜLTEKİN

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir