• DOLAR 32.324
  • EURO 35.099
  • ALTIN 2300.718
  • ...
BM Doğu Afrika`daki kuraklığa karşı uyardı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Tarım Ajansı, Doğu Afrika'da devam eden kuraklığın hasadı durdurduğunu ve hububat ve diğer temel gıda fiyatlarının olağandışı yüksek seviyelere çıktığını belirterek bu durumun hanelere ağır bir yük getirdiğini ve bölgedeki yetiştiricilerin risk altında olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ( FAO ) Ekonomisti Mario Zappacosta, "Hızla artan fiyatlar, gıda güvenliği konusundaki endişe verici sonuçlar, çok sayıda hanenin gıda erişimini ciddi ölçüde kısıtlıyor." dedi.

Son Gıda Fiyatı İzleme ve Analiz Bültenine (FPMA) göre, mısır, sorgum ve diğer hububatların fiyatlarında Etiyopya, Kenya, Somali, Güney Sudan, Uganda ve Tanzanya'da rekor seviyelerde olduğu belirtildi.

Somali'nin mısır ve sorgum hasatlarının normal seviyelerinden yüzde 75 düştüğü tahmin ediliyor. Tanzanya ve Arusha'daki mısır fiyatları ise 2016'nın başından bu yana neredeyse iki katına çıktı.

Güney Sudan'da, gıda fiyatları bir yıl öncesine göre 2 ila 4 kat artarken, Kenya'da mısır fiyatları yaklaşık yüzde 30 oranında arttı.

Fasulye fiyatları, bir yıl öncesine kıyasla Kenya'da yüzde 40 daha fazla artarken , Uganda'da ise fasulye fiyatları bir yıl öncesine göre Kampala'da yaklaşık yüzde 25 daha yükseldi.

Bölgedeki kuraklığa bağlı olarak doğal alanlar daha sert koşullarla karşı karşıya. Somali'de, keçi fiyatları bir yıl öncesine göre yüzde 60 daha düşük, Kenya'da yetişen doğal bölgelerde ise keçi fiyatları son 12 ay içinde yüzde 30'a kadar geriledi.

Mera ve su sıkıntısı, hayvanların ölmesine ve cılızlaşmasına neden olurken çobanlar da hayvanlarına satmak zorunda kalıyor. Bu durum aynı zamanda süt fiyatlarında da  artışa sebebiyet veriyor. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir