• DOLAR 32.603
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2497.306
  • ...
"Kızıltepe ekonomik ve sosyal potansiyeli ile gıptayla bakılan bir ilçe"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti ile Kızıltepe Gazeteciler Cemiyeti, İçişleri Bakanlığı`nca Kızıltepe Belediye Başkanı olarak da görevlendirilen Kızıltepe Kaymakamı Ahmet Odabaş`a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu.

Yaşanabilir şehirlerin başında alt yapı ve mimari yapıların geldiğini kaydeden Kızıltepe Belediye Başkan Vekili Kaymakam Ahmet Odabaş, “Üzülerek ifade etmeliyim ki, bu iki önemli ögeden de Kızıltepe yoksun kalmıştır.” dedi.

Mardin`de ve Kızıltepe`de faaliyet gösteren gazetecilerin gerçekleştirdikleri ortak ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Kaymakam Odabaş, meslek mensubu gazetecilerin beraber hareket edip, ortak ziyaretler gerçekleştiriyor olmalarının mesleki dayanışma anlamında önemli olduğunu kaydetti.

Her iki cemiyete mensup gazetecileri Kaymakam Odabaş`a tek tek tanıştıran Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti başkanı Kadir Üründü, heyette bulunan her gazetecinin kendi alanında mesleki özverileri ve yaptıkları başarılı çalışmalarla tanındıklarını kaydetti.

Heyette bulunan gazetecilerin bir kısmını daha önceden tanıdığını ve bundan sonra daha sık bir araya gelerek, ilçede yaşanan gelişmeleri basın mensupları aracılığıyla kamuoyunun bilgisine sunacaklarını belirten Kaymakam Odabaş, Kızıltepe`de yapmayı planladığı çalışmalar ve üzerinde çalıştıkları projeleri anlattı.

Kızıltepe`nin çok yüksek bir ilçe olduğunu, yakın tarihe kadar 40 bin nüfusuyla hatırlanan Kızıltepe`nin mevcut potansiyelinin birçok ilin nüfusundan çok daha fazla olduğuna işaret etti.

Kızıltepe`nin gerek ekonomik, gerek sosyal, gerekse de nüfus potansiyeli anlamında gıptayla bakılan bir ilçe olduğunu anlatan Kaymakam Odabaş, bütün bu güzelliklerin yanında Kızıltepe`nin uzun yıllardır belediye hizmetlerinden yoksun bir şekilde bugünlere gelmesine üzüldüğünü söyledi.

“Altyapı çalışmalarını önemsiyoruz”

Kızıltepe`nin özellikle altyapı sorunu ve sıkıntısının yanında çarpık bir yapılaşmaya adeta esir bırakıldığına işaret eden Odabaş, “Çağdaş ve yaşanabilir şehirlerin en önemli öğelerinin başında o şehrin alt yapısı ve insanların rahat yaşayabilecekleri, güzel vakit geçirebilecekleri mimari yapılar geliyor. Üzülerek ifade etmeliyim ki; bu iki önemli ögeden de Kızıltepe yoksun kalmıştır. Geçmişteki yönetimlerin bu iki öğeyi de önemli oranda görmezden geldiklerini görüyoruz. Bizim bu noktada elimizde sihirli bir değnek olmadığı gibi, bütün bu sorunları bir anda ortadan kaldırmamız neredeyse imkânsız gibi. Ancak geçen süre zarfında yapmaya başladığımız çalışmalar söz konusu. Bu çalışmalarımıza Aşiti Mahallesi`nden başladığımız alt yapı çalışmalarıyla örnekleyebiliriz. Benzer çalışmalarımız farklı mahallelerde de devam ediyor. Bunun yanında özelikle ana arterlerden başlayarak görüntü kirliliği de arz eden enerji nakil hatlarını yer altına indirme çalışmalarımız başladı, bu çalışmalar da devam ediyor.” dedi

“Cumhuriyet Meydanı için çalışmalarımız sürüyor”

Kızıltepe`de gerek sosyal gerekse de mimari anlamda çağdaş şehirciliğin gereği olan bütün çalışmaların üzerine yoğunlaştıklarını kaydeden Odabaş, bu konuda Mardin ile kardeş büyükşehir belediyesi olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Gebze Belediyesi`nden de gerek proje gerekse de teknik çalışmalar konusunda destek aldıklarını belirtti.

Odabaş, “Kızıltepe`mizin çağdaş şehirciliğin gereksinimi olan projeleri hayata geçirme noktasında, bu ilçenin en asli unsuru olan vatandaşlarımızın da görüşüne başvurarak, yönetim ile vatandaş işbirliğini ortaya çıkaracak, üzerinde uzlaşılarak ortak konsensüs oluşturacağımız projelerimiz söz konusudur. Bu konuda ilçemizin trafik sorununun çözümü, vatandaşlarımızın rahat nefes alıp, zaman geçirebilecekleri alanları oluşturmak ve ardından da görsel anlamda ilçenin genel görüntüsüne katkıda bulunacak çalışmalarımız sürüyor. Kızıltepe Cumhuriyet Meydanı`mızın yeniden düzenleme gibi bir çalışma söz konusu. Bu çalışmada hem mevcut durumda bırakıp sadece yayaların zaman geçirebilecekleri bir alan olarak bırakmakla birlikte aynı alanın araç trafiğine açılıp açılmaması olasılığını da göz önünde bulunduruyoruz. Arkadaşlarımız, alan üzerinde yapılması planlanan çalışmaları, gerek vatandaşlarımıza gerekse alan üzerinde işyerleri bulunan esnaflarımıza sordu. Bu konuda ilgili kayıtlar alındı ve alınan kayıtlar üzerindeki her iki olasılığı da göz önünde bulundurarak teknik ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Çok fazla zamana da yaymadan öyle sanıyorum ki yakında bu çalışmalarla ilgili sonuçlar ortaya çıkacak ve vatandaşlarımızla da paylaşılacaktır.” diye konuştu.

Birçok farklı alanda çalışma yürüttüklerini ancak iş yoğunluğu ve çalışma temposu nedeniyle yapılan çalışmaları basın aracılığıyla kamuoyuyla paylaşmada eksiklikler olabildiğini ifade eden Kaymakam Odabaş, çalışmaların sosyal medya hesapları üzerinde görselleriyle birlikte paylaştıklarını söyledi.

Mezopotamya Ovası`nın tahıl ambarı olarak bilinen Kızıltepe`nin mümbit topraklarında yetiştirdiği buğdayı ve başağıyla bilindiğini, bunun yanında tarihi İpekyolu ve kervanlara yaptığı ev sahipliği geçmişiyle bilindiğini, bu anlamda gerek tarihi dokusunu günümüze taşıyan tarihi-mimari yapıtları, aslına uygun restorasyonlarla geleceğe taşıma ve şehrin sembollerini görünür kılmaya çalışacaklarını söyledi.

“Şahkulubey Kümbeti restore edilecek”

Kaymakam Odabaş,” Kızıltepe`mizin tarihi Ulu Camisi aslına uygun olarak restore etme çalışmaları sürüyor. Bunun yanında 12. yüzyıldan kalma tarihi Şahkulubey Kümbetinin de aslına uygun şekilde restore edilmesi ve çevre düzenlenmesinin yapılması için çalışmalarda bulunuyoruz. İlçemizin tarihi geçmişinin geleceğimizin modern Kızıltepe`sine de yol gösterici olacağına inanıyorum. Bu yüzden bu çalışmaları çok önemsiyorum. İlçemizin önemli kavşak noktalarını süsleyecek tarihi Şahkulubey Kümbetinin bir minyatürünü ile ilçemizin zenginliği olan sembollerimizi de içinde barındıracak bir saat kulesi ile görsellik kazandıracak çalışmalarımızın da olduğunu sizlerle paylaşmak isterim. Görüntü kirliliğinin son bulduğu, vatandaşların aileleriyle birlikte rahat zaman geçirebilecekleri, altyapı çalışmalarıyla, çağdaş ve yaşanabilir şehirciliğin bütün muhtevasını içine almış, sosyal donatı alanlarıyla her anlamda gelişmiş modern ve yaşanılabilir bir Kızıltepe için arkadaşlarımızla birlikle mesai mefhumu gözetmeksizin çaba ve gayretlerimizi sürdürüyoruz. İnşallah bütün bu çalışmaları, Kızıltepeli hemşerilerimizle ve görevi kamuoyunu doğru gelişmelerle haberdar etme görevi olan siz değerli gazetecilerimizin de destekleriyle gerçekleştireceğiz.” diye konuştu

Kaymakam Odabaş`a gerçekleştirilen ortak ziyarette gazeteci cemiyetlerinin heyetinde, Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü, Kızıltepe Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Halit Solhan, Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi de olan DHA Mardin Temsilcisi ve Mardin Life Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni M. Nezir Güneş, Anadolu Ajansı Mardin Temsilcisi Halil İbrahim Sincar, İlke Haber Ajansı – İHA Mardin Temsilcisi Mehmet Salih Keskin, Anadolu Ajansı Kızıltepe Temsilcisi Adnan Koçhan, İlke Haber Ajansı Kızıltepe Temsilcisi Mehmet Arslan ile Mardin Life Gazetesi Kızıltepe Temsilcisi İsmail Aydoğan hazır bulundu. (M. Salih Keskin – İLKHA)




 

Bu haberler de ilginizi çekebilir