• DOLAR 32.488
  • EURO 34.596
  • ALTIN 2480.82
  • ...
Saç Dökülmesi Psikolojiyi Bozuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Saçların yaşam boyunca devamlı yenilenme halinde olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Semra Toker, saçların 3-4 yılda bir mutlaka dökülerek daha sonra yeniden çıkabildiğini söyledi. Her gün belli oranda saç dökülmesinin sebebinin bu durum olduğunu anlatan Uzm. Dr. Toker, bir insan başında ortalama 100 bin saç bulunduğunu ve günlük ortalama 50-100 saç teli dökülmesinin normal kabul edileceğine işaret eden Uzm. Dr. Toker, dökülmelerin normalde banyo, traş veya saç yıkanması sırasında izlenebildiğini dile getirdi.

Bursa Özel Bahar Hastanesi`nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Semra Toker, pek çok faktörün saç büyüme evrelerine etki ederek saç dökülmesine sebep olabileceğini söyledi. En sık görülen saç dökülmesinin `androgenetik alopesi` olduğunu anlatan Uzm. Dr. Semra Toker şunları kaydetti: "Erkek tipi dökülme de denen bu saç dökülmesi bazen bayanları da etkileyebilmekte ve saçların özellikle ön ve tepe bölgesinde dökülme ve incelme olmaktadır. Erkek tipi saç dökülmeleri ailesel özellik gösterebilir. Sık karşılaşılan saç dökülme tiplerinden biri `telojen` saç dökülmesi denen, aktif dönemdeki saçların hızlı bir şekilde dinlenme dönemine geçmesi ile oluşan dökülmedir. Sıklıkla ani olarak başlar. Zaman içinde dökülme şiddeti azalarak 6-8 ay sürebilir. Eğer kronik telogen saç dökülmesi varsa seyir daha inatçı olabilir. Bazen kendiliğinden 3-4 yıl sonra düzelir."

SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİ EDİLEBİLİYOR
Kilo kaybı, doğum yapma, demir eksikliğinin saç dökülmesi etkenleri arasında sayıldığını belirten Dr. Semra Toker, büyük ameliyatlar, psikolojik veya fizyolojik stres ile bazı ilaçların da saç dökülmesine sebep olduğunu dile getirdi. Saç dökülmelerinde bazı hastalarda `mezoterapi` yöntemi ile de tedavi yapıldığına dikkat çeken Toker, saç mezoterapilerinin saçlı deriye vitamin ve minerallerin verildiği etkili bir yöntem olduğunu vurguladı. Mezoterapi ile saçların canlılığı ve beslenmesinin arttığını belirten Uzm. Dr. Semra Toker, "Dökülmede azalma olur. Ayrıca çinko, biotin ve multivitamin ve pantoten asidi preperatları kullanılabilir. Bunun dışında saçlı derinin beslenmesini artıran, saçlı derinin kan dolaşımını hızlandıran harici uygulanabilen ilaçlarla tedavi desteklenebilir. Bu ürünlerin (losyonlar, oral ilaçlar, doğal bitkiler) kullanımlarına ait veya etkinliklerini kanıtlayıcı bilimsel çalışmalar yapılmamakla birlikte , FDA bu ürünleri, hastalarda zarar yaratmaması nedeniyle, kullanımda sakıncalı bir durum görmemektedir. İlaçlarla tedaviye yanıt vermeyen hastalarda kellik de gelişmişse saç ekimi yapılabilir. Bu yöntemde başın enseye yakın bölgesinden alınan saç üreten foliküller, saçlı deride kel alanlara veya incelmiş alanlara yerleştirilmektedir. Saç dökülmesi ve saçta kellik şikayeti olduğunda öncelikle bir dermatoloğa danışılmalıdır. Hekim tarafından gerekli tetkikler ve değerlendirme yapılmalı ve saç derisine ait problem veya vucutta bir eksiklik tespit edilirse mevcut problemin tedavisi ile saç dökülmesi engellenmelidir. Özellikle androgenetik saç dökülmesinde erken dönemlerde yapılan tedaviler daha başarılı olmaktadır. İlerleyen saç dökülmelerinde kıl kökleri kalıcı olarak yok olabileceği için tedavi güçleşmekte ve cerrahi tedavi ve protez kulanımı gündeme gelmektedir." diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir