• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
Genç emin olunanlardan olmalı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ebu Musa`dan (ra) gelen rivayete göre, Allah Resulü`ne (sav), “Ey Allah`ın Resulü! İslam açısından en üstün Müslüman kimdir?” diye sorduklarında şöyle buyurdu: “Dilinin ve elinin, ezası ve cefasından diğer Müslümanların güvende oldukları kimsedir”

Şüphesiz ki Müslüman güvenilir olmalı. Peki ya nasıl bir güvenilirlik? Sadece malını emanet ettiğinde gösterebileceği bir güvenilirlik mi? O zaman bu kavramı çok küçültmüş ve basitleştirmiş oluruz. Peygamber efendimize kendisine inanmayanlar dahi mallarını emanet etmiş, hatta yeri gelirse hanımlarını ve çocuklarını da emanet edebileceklerini söylemiş ve hem dilinden hem elinden ne kadar güvenilir olduğunu bildirmişlerdir. Peki, biz Müslümanlardan nasıl söz ediliyor? Bir gün bir hocam yurt dışına çıktığında çocuğunu kendi ırkından ve Müslüman bir aileye emanet etmektense Hıristiyan bir aileye emanet ediyorum demişti.

Güvenilirliğimizi ölçsek hangi derece de oluruz? Bir Müslüman kardeşimiz yanımızda bir sorununu ya da sıkıntısını anlattığında,  kimsenin bilmemesini istediği bir olayı anlatsa yanımızdan ayrıldıktan sonra ne kadar rahat ve endişe etmeden ayrılır. Ya da hangimiz elimizle veya dilimizle insanlara eziyet etmekten kaçınıyoruz? Bizler ne kadar güvenilir ve eza vermeyen Müslümanlarız? Elimizden gelenin ne kadarını yapıyoruz?

İnsanlar hakkında bilgi toplamaya çalışıp masaya yatırmak. İnsanların öğrenilmesini istemediği şeylerin peşine düşüp ifşa etmek. Öğrendiği bilgileri başkasıyla paylaşıp bu onursuzca işten ne kadar uzak durmaya çalışılıyor? Sana söylenilmeyen anlatılmayan meselenin ardına düşmekten ne kadar kaçınıyoruz?

Müslüman! Kardeşini gereksiz ve faydasız sorularıyla yormamalı, elinden geldiğince kişilerin özel hayatlarıyla ilgili bilgi edinmekten kaçınmalıdır.

Sağ tarafında o kişinin hoşlanmayacağı şeylerden bahsediliyorsa susturmaya çalışmalı, olmuyorsa arkasını dönmelidir. Kişi ne kadar başkası hakkında bilgi edinirse hatalarını araştırır onu masaya yatırıp konuşursa o günaha ortak olup dedikodusuyla ve o kişiyi incitmesiyle daha kötü durumda olacağını unutmamalıyız.

RUMEYSA SÜLÜN
       

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir