• DOLAR 32.384
  • EURO 35.136
  • ALTIN 2325.72
  • ...
2 Yaş sendromu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SÜMEYYE AKSOY / DOĞRUHABER

2 yaşında bir çocuk olmak, yetişkin olmaktan daha zordur herhalde. Hayatla ilgili fikir edinmeye çalışıyorsun, fiziksel gelişimin devam ediyor, yeni şeyler öğrenmeye çalışıyorsun, öğrendiklerini de zihninde tutma çabasındasın, yarım yamalak dilinle derdini anlatmaya çalışıyorsun ve etrafındaki insanların yaşadıklarını hissediyorsun, yetmezmiş gibi bir de kendini insanlara ifade edemiyorsun.

İki yaş sendromu; çocuğunun benlik savaşına girdiği ve öfke nöbetleriyle dolu bir dönemdir. Bu dönemde çocuğunun olmazsa olmaz ihtiyaçları vardır. Bunlar dökmek, dizmek, silmek, açmak, kapatmak gibi…  Bu ihtiyaçlar engellendiğinde çocuğunun “ruhsal ve fiziksel yapı” yapbozunda birkaç parçayı çöpe atmış olursun.

İki yaş artık çocuğunun farkındalığının arttığı, savunma geliştirdiği bir dönemdir. Bu dönemde çok şeyle karşılaşacaksın. Çocuğun karşına geçip seni sinir edercesine itirazlarda bulunacak. Ağlama krizleri tutacak, kendisine dokundurmayacak, eşyalarını paylaşmayacak, kapıyı kendisi açmak, kapamak isteyecek, kıyafetlerini kendisi seçmek isteyecek. Ve öfke nöbetleri, sen yanında olunca daha da artacak.

Kapıyı açıp kapatmak mı istiyor? Bırak açsın, kapatsın… Bunu yapınca, kendi gücünü kendine ve sana ispatlamış olacak. Sürekli banyoya girmek ve suyla oynamak mı istiyor? Bırak girsin, oynasın… Suyla vakit geçirmek onu rahatlatacak. Suyla oynama vaktini sen belirleyebilirsin. Üstü ıslanır diyorsan kollu resim önlüğü alabilirsin. Çatışmaya girmeden çözümler bulmak senin elinde.

Aslında çocuğunun bunca çabası sadece senin için. Sana kendisini ispatlamaya çalışıyor. “Anne ben yapabilirim” i sana göstermek istiyor. Bu ise onun benlik savaşına girmesi oluyor. Peki, bu savaşta çocuğunun galip olmasını istiyor musun?  Bu dönemin sağlıklı ilerlemesi için çocuğuna hangi hakları veriyorsun? Onun kendisini sana ispatlamasına ne kadar izin veriyorsun? Mesela; odasını nasıl kullanacağına sen mi karar veriyorsun yoksa çocuğun mu? Çocuğuna ne istediğini soruyor musun? Bu soruların cevabı sana yol gösterecektir.

Çocuğunun haklarını savunabilmen ve koruyabilmen dileğiyle…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir