• DOLAR 32.542
  • EURO 35.015
  • ALTIN 2434.24
  • ...
Sırat ve Mizana doğru
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Tirmizi'ye göre Enes Ibni Malik anlatıyor; “Bir gün Peygamber Efendimiz`e (sav) kıyamet günü bana şefaat edip etmeyeceğini sordum. Bana; “Allah izin verirse edeceğim” diye cevap verdi.Bunun üzerine O'na “Seni nerede bulurum?” diye sordum. Bana, “Beni ilk önce sırat üzerinde ararsın” dedi. “Seni sırat üzerinde bulamazsam?” dedim. “O zaman mizan önünde ararsın” dedi. “Eğer mizan önünde de bulamazsam?” diye sordum. Bana şu cevabı verdi. “O zaman beni havuz başında ara. Çünkü ben mutlaka bu üç yerin birinde olurum.”

Hakim'e göre Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Kıyamet günü mizan kurulur. Üzerine gökler ile yer konsa onları dahi kaldırır. Melekler “Ya Rabbi, bu mizan kimin amellerini tartacak?” diye sorarlar. Allah (cc) “Kullarımdan hangisinin amelini istersem” diye cevap verir. Bunun üzerine melekler, “Ey noksanlıkların her türlüsünden beri olan Allah, sana gerektiği gibi ibadet etmiş değiliz” derler.

İbni Mes'ûd buyurur ki: “Cehennem üzerine bilenmiş kılıç gibi keskin ve kaygan olan sırat kurulur. Üzerinde geçenlere takılan ateşten çengeller vardır. Bunlara takılan yüzüstü cehenneme kapaklanır. Üzerinden bazıları şimşek gibi geçer, çengeller üzerine takılamaz ki, kurtulması söz konusu olsun. Bazıları rüzgar gibi geçer. Bunlar da cengellere takılmadıkları için kurtulmaları söz konusu değildir. Bazıları at koşar gibi geçer. Bazıları ayakla koşar gibi bir hızla, bazıları da yürüme hızı ile geçerler. En sondan giden kimseye ateş değer ve canını yakar. Fakat Allah'ın fazileti, rahmeti ve keremi sayesinde yine de cennete girer. Ona “Ne dilersen dile, ne istersen söyle” diye buyurulur. Adam dileyeceklerini diler ve istekleri bitince Allah (cc) ona “Ne istiyorsan, yanında bir kat fazlası ile sana veriyorum” buyurur. Müslim'e göre ensardan Ümmü Mübeşşir der ki; “Peygamber Efendimiz`in (sav) bir gün eşi

Hafsa'nın yanında iken “Allah`ın izni ile, ağacın altında bana biat edenlerin hiç birisi cehenneme girmeyecek” buyururken işittim. Hafsa “Hayır, ya Rasulallah” deyince, Peygamber Efendimiz (sav) onu susturdu. Buna rağmen Hafsa “Oraya, cehenneme hiç girmeyeniniz olmayacak” ayetini okuyunca Peygamber Efendimiz (sav) ona, Allah (cc) “Sonra takva sahiplerini kurtaracağız ve zalimleri orada diz üstü çökmüş durumda bırakacağız” (Meryem: 72) buyuruyor, diyerek cevap verdi.

İMAM GAZALİ – KALPLERİN KEŞFİ

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir