• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kibir afeti hakkında...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber 

Allah (cc) Kur'an-ı Kerim'in çesitli yerlerinde kibri ve kendini begenmiş zorbaları kötülemiş, kınamıştır.

Nitekim Allah (cc) şöyle buyuruyor: "Yeryüzünde, hiç bir haklı gerekçeye dayanmaksızın, kendini büyük görenlerin bakışlarını, ayetlerimi idrak edip ibret almaktan alakoyacağım. Onlar bütün ayetleri görseler bile inanmazlar, eğer dogru yolu görseler bile onu kendilerine yol edinmezler. Fakat eğrilik ve kargaşalık yolunu görünce o yolu tutarlar. Bu tutum, ayetlerimizi yalan sayarak onların iç yüzünün farkında olmamalarındandır." (A´raf: 146)

Allah (cc) buyuruyor ki: “Onlar kendilerine gelmiş hiçbir delil olmaksızın, Allah`ın âyetleri hakkında tartışan kimselerdir. Bu ise Allah katında ve iman edenler katında büyük öfke ve gazap gerektiren bir iştir. Allah, her kibirli zorbanın kalbini işte böyle mühürler.” (Mümin: 35)

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

"Kalbinde bir hardal tanesi ağırlığında kibir bulunan kimse çennete giremez. Buna karşılık kalbinde hardal tanesi ağırlığında iman bulunan kimse de cehenneme girmez."

Ebû Seleme İbni Abdurrahmcn (ra) der ki: “Bir gün Abdullah İbni Amr ile, Abdullah İbni Ömer Safa'da karşılaşarak bir müddet duraklarlar. Arkasında Abdullah İbni Amr hiç konuşmadan geçip gider, bunun üzerine Abdullah İbni Ömer yerinde dikilerek ağlamaya koyulur, ona "Ey Abdurrahman'in babası, neye ağlıyorsun?" diye sorarlar. O da şöyle cevap verir: “Bu adamın Peygamber (sav)'imizin “Kalbinde hardal tanesi ağırlığında kibir bulunan kimseyi Allah (cc) yüzüstü cehenneme atar.” buyurduğundan acaba şüphesi mi var?”

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: "İnsan, nefsinin peşinden gide gide günün birinde zorbalardan biri olarak yazılır ve onların çarptırıldığı azaba çarptırılır."

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: “Allah (cc)'ı unutarak zorbalığa girişen ve saldırganlığı huy edinen kul, ne fena bir kuldur! Allah (cc)'ı unutarak zorbalığa girişen ve büyüklük taslayan kul,

ne fena bir kuldur! Kabirleri ve bedenlerin çürüyeceğini unutan, bilmezlikten gelen ve hesaba

katmayan kul, ne fena bir kuldur! Hayatının başlangıcını ve akıbetini düşünmeyerek küstahlaşan, azgınlaşan kul, ne fena bir kuldur!”

Sabit'ten rivayet edildigine göre şöyle demiştir: “Duyduk ki Peygamber (sav) Efendimize biri hakkında “Ya Rasulallah, falan adam amma da kibirli!” dediler. Peygamber Efendimiz (sav)` de: “Bu kibrin sonu ölüm olmayacak mı?” diye buyurmuştur.

Abdullah İbni Amr (ra) der ki; “Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor: "Hz. Nuh (as) ölmek üzere iken iki oğllunu yanına çağırarak onlara dedi ki: "Size iki şeyi emrediyor ve iki şeyi yasaklıyorum. Size Allah (cc)'a ortak koşmayı ve kendinizi büyük görmeyi yasaklıyorum. Size emrettiğim iki şeye gelince Allah (C.C)'tan başka ilah yoktur demeyi emrediyorum Size emrettigim ikinci şey ise  Allah`ı bütün noksan sıfatlardan tenzih eder ve O'na hamd ederim demenizdir.

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Cehennemlikler, bütün kötü huylular, kendini büyük görenler, hep dünyalık biriktirme peşinde koşanlar ve pintilerdir.”

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki: “Kendini büyük görenler, kıyamet günü zerreler şeklinde adamlar hâlinde mahşere gelirler. Kalabalığın ayakları altında çiğnenirler, öylesine küçük kalırlar ki, herşey onlardan yüksek kalır.

İMAM GAZALİ – KALPLERİN KEŞFİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir