• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Ortadoğu yeniden ısınacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

Donald Trump, Florida'da MacDill Hava Üssü'nde Ortadoğu`da suların ısınacağının sinyalini verdi. Trump şöyle dedi: "Bugün burada tek ses olarak ölüm ve yıkım kuvvetlerine şu mesajı veriyoruz: Amerika ve müttefikleri sizi yenecek. Onları yeneceğiz. Radikal İslami terörü yeneceğiz. Onların ülkemizde kökleşmesine müsaade etmeyeceğiz." Demek ki, Donald Trump Ortadoğu yolcusu. Çünkü CIA`nin raporlarına göre “İslami terör” Irak`ta, Suriye`de, Yemen`de, Libya`da, Mısır`da, Tunus`ta, Cezayir`de, Lübnan`da ve Afrika ülkelerinde. Büyük savaşların olacağı sinyalini veren Trump şöyle dedi: "ABD Silahlı Kuvvetlerine tarihi bir finansal yatırım yapacağız ve tüm dünyaya, ABD'nin savunma ve özgürlük konusunda yanında olanların yanında duracağını göstereceğiz. Her gün ve her saat arkanızda duracağız." Böylece “İslami terörün” baş mimarı olan eski ABD Başkanı Bush`un sözlerini bir biçimde tekrarladı. Trump başlatacağı savaşta ABD`nin yanında yer almayanı şimdiden düşman ve “İslami terörün(!)” destekçisi ilan etti.

Suriye`de ve Irak`ta DAEŞ`in hareketlerine bakılırsa da büyük çatışmaların arifesinde olduğumuzu görmek mümkün. Trump`ın ilk imzaladığı kararlar bile Ortadoğu ülkelerine yönelik oldu. Irak petrollerini ve Ortadoğu`daki silah ticaretini ele almak için kollarını sıvayan Trump`a karşı bir kamuoyu oluşturmak için uğraşan AB ülkelerine karşı ise Trump NATO`nun da yeniden gözden geçirilmesi gerektiğinin sinyallerini verdi. Trump: NATO'yu güçlü bir şekilde destekliyoruz. Ancak tüm NATO üyelerinin NATO ittifakına yapmaları gereken finansal katkılarını tam ve yerinde yapmalarını istiyoruz. Çoğu yapması gereken harcamayı yapmıyor” dedi.

ABD Başkanının İsrail ile başlattığı ilişkileri de Ortadoğu`da suların ısınacağının sinyali olarak yorumlanabilir. Ayrıca İran`ı uyarması ve İran`a yeniden yaptırımların konulabileceği de bölgede ciddi değişikliklerin yaşanacağının sinyali. İran büyük ölçüde Irak`a hâkim ve Trump`ın Irak petrolüne uzanması ABD ve İran arasındaki ilişkilerin yakın gelecekte bozulacağının işaretidir. İsrail bunun için boş durmayacaktır. Çünkü İsrail`in bölgedeki en büyük rakibi İran`dır.

TRUMP VE AB İLİŞKİLERİ

Trump şimdiden AB`yi karıştırmış durumda. AB ise geç olmadan Trump`ı durdurmaya çalışıyor. Çünkü Trump hiç ummadıkları bir şekilde kar gibi AB`nin üstüne düştü. Senelerce bir strateji üzerine çalışan AB`nin planlarını Trump hiçe sayabilir ve AB bugüne kadar gelinen noktada her şeyi kaybedebilir. Bilindiği gibi AB`de DAEŞ`in uyuyan hücreleri var. Büyük ihtimalle Trump kendi stratejisinde AB`ye karşı bu hücreleri kullanabilir. ABD ve İngiltere ittifakı AB`yi zora sokar, karşısında durabilmek için AB Rusya ile ilişkilerini düzeltmek zorunda kalacaktır. Merkel`in Rusya Başkanı Putin ile görüşmesi de bu anlamda manidardır. Çünkü Ukrayna Başkanı Poroşenko, Trump ile telefon görüşmesinde ABD`nin vereceği desteğini yeniledi.

ABD, TÜRKİYE ve RUSYA İLİŞKİLERİ

ABD Suriye`de artık Rusya`yı kollarının altına aldı. Rus uçakları koalisyon ile birlikte Suriye`de bombardımanlara başladı. Rusya ise hem AB`ye hem de ABD`ye karşı kendi hamlelerini yapıyor. Suriye`de varlığını kalıcı yapabilmek için hem İran hem de Türkiye ile çok ciddi ilişkiler kurmaya çalışıyor. Suriyeli muhalifler Rusya'nın Suriye için önerdiği anayasa teklifini ele almayı reddettiğini açıkladıktan sonra Putin Türk Akımı projesine ilişkin anlaşmayı onayladı. Rusya Suriye`de Sünnilerden olan Türkiye`yi kaybetmemek için her şeyi yapar. Çünkü Rusya Suriye`de rejimin destekçisi. ABD istese bunu Sünni devletler arasında Rusya`ya karşı kullanabilir. Türkiye ile beraber hareket ediyor olması Rusya`yı az olsa da Suriye`de Sünni ve Şia ayırımı yapmadığını gösterebilmek için önemli. Suriye silah ticareti için çok önemli. ABD bunu Rusya`ya bırakacak değildir. İsrail işin içine daha girmiş değil ama yakın zamanda Suriye`de İsrail`i görebiliriz. Çünkü Trump ABD`deki silah üreticilerini desteklemeye karar vermiş gibi görünüyor.

Son olarak bölgedeki en önemli güç Türkiye`dir. Trump ve Erdoğan görüşmesinden sonra nasıl bir değişiklik beklenebilir birkaç gün sonra ortaya çıkar. ABD için Ortadoğu`da atacağı her adım için Türkiye anahtar rolü oynuyor.  Türkiye`yi memnun etmeden ABD Ortadoğu`da rahat hareket edemez. Aynı şey Rusya için de söz konusu. Rusya ise ABD ve Türkiye arasında Obama döneminin sonunda bozulan ABD ve Türkiye ilişkilerinin düzelmesini istemez. Ancak Türkiye artık bağımsız hareket eden ülkedir. Kendi ülke çıkarı ne gerektiriyorsa bunu yapacaktır. Doğalgaz ile Türkiye`ye baskı yapamayacağı Rusya uçak krizinde görüldü. Bakalım bundan sonra ne olacak…  

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir