• DOLAR 32.591
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2508.478
  • ...
Tarihi Zeynel Abidin Cami Külliyesindeki ağaçları kestiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Vakıflar Bölge Müdürlüğünün denetiminde bulunan Nusaybin'deki 900 yıllık Zeynel Abidin Cami Külliyesinin bahçesindeki çam ağaçları kesilerek kütük haline getirildi.

2013 yılında Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona alınan Zeynel Abidin Camii, 3 yıl devam eden çalışmaların ardından 18 Kasım 2016'da ibadete açılmıştı. Yaklaşık 3 ay önce yeniden önce ibadete açılan caminin bahçesindeki ağaçların kesildiğini gören cami cemaati, duruma tepki göstererek onlarca ağacın neden kesildiğini sordu.

Cami cemaati, durumu Mardin il Müftülüğüne iletirken, ağaçların kesilmesiyle ilgili hiçbir kurumdan açıklama yapılmadığını, kesilen ağaçların kurumuş ağaçlar olmadığını söylediler.

Ağaç kesimine tepki gösteren cami cemaati tepkisini şöyle dile getirdi: "Dün camiye gelerek ağaçları kestiler. Tabi bizler tepki gösterdik. 'Neden ağaçları kesiyorsunuz?' diye sorduk. Bize 'mühendis orada, onunla konuşun' dediler. Mühendis ise kendisine bu ağaçların kesilmesinin söylendiğini, onun için kestiklerini söyledi. Cami, Vakıflar Bölge Müdürlüğü`ne bağlıdır. Bir çivinin bile çakılmasına izin vermiyorlar. Nasıl böyle ağaçları kesebiliyorlar anlamdım. Bu çam ağaçların kokusu çok güzeldir, yazık değil mi? Bu sağlam ağaçları neden kestiklerini yetkililer açıklasın. Ağaçları kesenler, daha güzel ağaç dikeceklerin söylediler ama cami cemaati bayağı tepki gösterince buradan ayrıldılar. Sizin de gördüğünü gibi ağaçlar kesilerek kütükler haline getirilmiş."

Zeynel Abidin Cami Külliyesinde; cami, minare, Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi Sitti Zeynep Türbeleri, şadırvan, medrese odaları, mezarlık alanı ve yeni abdesthane yapılarından oluşuyor. Külliye yapı olarak bahçeli, açık bir avlunun içerisinde şekillenmiş olup; genel olarak L plan şemasında kesme taş malzemeyle inşa edilmiş.

Cami külliyesinde yer alan türbelerdeki Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep'in, Hz. Muhammed aleyhi selatu vesselamın 13'üncü kuşaktan torunları olduğu belirtiliyor. Bölgenin önemli tarihi mekânlarından olan Zeynel Abidin Cami Külliyesindeki türbelerde yer alan kitabeye göre cami 12'inci yüzyılda inşa edilmiş. (Salih Keskin, Cihat Şayık – İLKHA)




















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir