• DOLAR 32.381
  • EURO 35.03
  • ALTIN 2325.833
  • ...
Çocuğunuz parmağını mı emiyor?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sümeyye Aksoy / Doğruhaber

Parmak emme herhangi bir psikolojik sorun değildir, telaşınızı bir kenara bırakabilirsiniz. Üç dört yaşlarında birçok çocukta görülebilen bir davranıştır. Bir yaşından küçük çocuklar parmaklarını sürekli emerler çünkü bu davranışı anne karnında öğrenmişlerdir.

Çocuğunuzun parmak emmesi genellikle on sekizinci ay dolaylarında sıklaşır. İki yaşından sonra azalıp dört yaş civarında kaybolması beklenir. Ancak parmak emmesi beş-altı yaşlarında sona ermezse dişlerde deformasyon meydana gelir.

Çocuğunuzun parmak emmesinin açlıktan kaynaklandığını düşünüyor olabilirsiniz ama çoğunlukla alışkanlıktandır.  Fakat bazı çocuklar psikolojik sorun ve gerginlikten dolayı da parmak emerler. Çocuğunuzun hangi sebepten dolayı parmağını emdiğini hareketlerini takip ederseniz öğrenebilirsiniz.  Yeni bir kardeşi olmuşsa ve bunun üzerine parmak emmeye başlamışsa çocuğunuz gerginlikten dolayı parmak emiyordur. Bebekleşme hareketlerine başlamış ve ilgi kazanma savaşına girmiştir. Aile içi huzursuzluk, anne-baba kaybı, yalnız bırakılma, çevresinde ani bir değişiklik gibi sıkıntılı yaşam olayları sonrası çocuğunuz parmak emmeye sığınacaktır.

Parmak emmenin çocuğunuza yan etkileri vardır. Alt ve üst dişleri geri iter. Fakat parmak emmenin dişleri ne kadar etkilediği parmak emme süresine ve en önemlisi parmağın ağzında duruşuna bağlıdır. Gelişmekte olan kas ve kemik yapıları üzerine basınç uyguladığında dişlerin yer değiştirmesine yol açar.

Parmak emmesi dört yaşından sonra da aynı sıklıkla devam ediyorsa,  çocuğunuzda konuşma ve iletişim problemleri oluyorsa, yaşıtları ile oynamak yerine parmak emmeyi seçiyorsa, gün içerisinde sürekli parmağını emiyorsa, bu durumlarda önlem almanız gerekmektedir.

Parmak emen çocuğunuza ilginizi ve sevginizi hissettirmelisiniz. Bu alışkanlık karşısında yapacağınız en sağlıklı yaklaşım, emme içgüdüsü yoğunlaştığında onu emzikle tanıştırmak olacaktır. Emzik, parmak emme alışkanlığından çok daha kolay bırakılabilir. Vazgeçirmek için çocuğunuzu azarlamamalısınız, ona ceza vermemelisiniz, parmağına acı biber sürmek, ellerini bağlamak gibi size olan güvenini kıracak hareketlerden uzak durmalısınız.

Selam ve dua ile

Bu haberler de ilginizi çekebilir