• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Güçlü dolaşım, güçlü bağışıklık demektir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kış mevsiminde bağışıklık sisteminin zayıfladığını belirten uzmanlar, hastalıklara karşı özel bir beslenme programı uygulanması gerektiğine dikkat çekti.

Batman`da özel bir hastanede diyetisyen olarak görev yapan A.Ozan Özcan, kış mevsiminde vücut direncinin düşmemesi için önemli tavsiyelerde bulundu.

Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve mineraller bakımından zengin beslenilmesi gerektiğini ifade eden Özcan, “A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşilbiber, roka, sarımsak, soğan ile meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi ve elmalardan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalı. Kış aylarında güneş ışığını daha az almamız nedeniyle haftada en az iki kez balık tüketilmelidir.” dedi.

“Bitki çaylarının tüketilmesi önemli”

Günde 10–15 adet fındık veya badem ve 2 adet ceviz tüketilmesini öneren Özcan, “Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen, üşüme, halsizlik ve baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artıyor. Günlük beslenmelerinde et, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için limon suyu içeren salata tüketilmeli. Bitki çayları da kışın hem içimizi ısıtacak hem de içeriğindeki yararlı maddeler bizleri hastalıklara karşı koruyacaktır. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane-limondan günde 1–2 fincan içmekte fayda var. Günlük yürüyüşler önem taşıyor. Fiziksel hareket dolaşımı güçlendirir. Güçlü dolaşım, güçlü bağışıklık sistemi anlamına gelir.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir