• DOLAR 34.7
  • EURO 36.773
  • ALTIN 2961.825
  • ...
Uyuşturucuyu bırakmak için ufak dozda alsa...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Soru: Uyuşturucu kullanımını bırakıp tedavi olmaya çalışan bir kişiye tedavi sürecinde daha düşük dozlarda uyuşturucu veriliyor? Bu kişi birden bırakmak istediği halde bırakamıyor? Tedavi amacıyla yapılan bu dozların bir günahı var mıdır?

Cevap: Peygamber Efendimiz kaide niteliği taşıyan “Her sarhoş edici şey haramdır” hadisiyle aklı izale eden bütün alkol ve uyuşturucu çeşitlerinin haram olduğunu belirtmiştir.  Sarhoş edici bu maddenin sıvı olup olmaması arasında bir fark yoktur.

İçki gibi; eroin, kokain, esrar, bonzai ve kapsül türü bütün uyuşturucular da büyük günahlardandır. Terkedilmesi için zor da olsa büyük bir çaba içerisine girmek ve bir daha alınmaması için nasuh bir tevbe etmek gerekir.

Uyuşturucunun çok zor şartlarla terkedildiği malumdur. Hatta terk etme aşamasında dahi doktorlar tarafından yine aynı illetin kullanılması gerektiği söylenmektedir. İslam âlimleri, tövbe edilmesi ve ihtiyaç kadar olması şartıyla tedavi sürecinde tedrici olarak aynı uyuşturucunun kullanılmasını zaruret sebebiyle caiz görürler. Konuyla ilgili İbnu Hacer El Askalânî derki:

Uyuşturucu kullanan kimse her gün bir susam tanesi miktarıyla olsa dahi aşamalı olarak bunu bırakmalıdır. Öyle ki zamanla midesi buna alışacak ve tamamıyla terk ettiğinde vücudu bundan zarar görmeyecek. Nasıl ki zor durumda olan bir kimseye leş yemek helal oluyorsa aynı şekilde bu durumda olan kimseye de zatı itibariyle haram olan uyuşturucu helal olabiliyor. Zira geçerli bir sebep varsa zatı itibariyle haram olan şeyler helal olabilir.

İbnu Hacer El Heytemî bu görüşü El Askalânî`den aktarmış, kendisine nispet edilen El Fetâvâ El Fıkhiyye El Kubrâ kitabında da bu husus işlenmiş ve caiz olduğuna dair fetvası verilmiştir. El Heytemî`nin de aktardığı gibi bu durum güvenilir doktorların kontrolünde olmalıdır.

Son dönem müteahhir alimler bu konuyu detaylıca ele almış birçoğu zaruret ve tedavi nedeniyle İbnu Hacer'in verdiği tarzda fetvalar vermiştir. Bu alimlerden bazılar; İbnu Abidin, Şeyh Muhammed Muhtâr Eş Şankîtî, İbnu Hacer El Mekkî ve daha niceleridir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir