• DOLAR 32.379
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2326.113
  • ...
"Antibiyotiğe karşı savaş başlattık"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye`de antibiyotik kullanımının her geçen gün arttığını belirten Diyarbakır Halk Sağlığı İl Müdür Yardımcısı Dr. Zülfü Barış Şahin, bilinçsiz antibiyotik kullanımının bakterilerin direnç kazanmasına ve yan etkiler ortaya koyduğuna dikkat çekerek çocukların ve gençlerin geleceği için akıllı ilaç projesi ile antibiyotiğe karşı savaş başlattıklarını dile getirdi.

Akılcı olmayan antibiyotik kullanımının toplumda büyük bir problem haline geldiğini Dr. Şahin, Türkiye`nin dünyada en çok antibiyotik kullanan ülkeleri arasına girdiğini vurgulayarak antibiyotiklerin gelecek nesillerde etkinliğinin sürdürülebilmesi için tek çarenin antibiyotiklerin akılcı kullanımı olduğunu söyledi.

Antibiyotiğin vücutta bakterilerin üremesini azaltıcı etkisine sahip olan kimyasal maddeler barındırdığına dikkat çeken Dr. Şahin, bilinçsiz antibiyotik kullanımının toplum ve insan sağlığı açısından çok ciddi tehditler oluşturduğunu kaydetti.

"Burnumuz aksa, ateşimiz yükselse çözümü antibiyotikte arıyoruz"

Antibiyotiklerle ilgili toplumda çok yanlış bir bilincin hâkim olduğunu dile getiren Şahin, "Sanki her derde devaymış gibi kullanılıyor. Burnumuz aksa, ateşimiz yükselse, öksürüğümüz artsa çözümü antibiyotikte arıyoruz." dedi.

Sağlık bakanlığının çalışmalarına değinen Şahin, "Bakanlık son yıllarda konu ile ilgili 'Akıllı İlaç Daire Başkanlığını' kurdu. Daire Başkanlığı kurulmadan önce özellikle son 4 yılda, bununla ilgili il ve koordinatörlükler kurulurken bağlı kuruluşlarda da temsilcilikleri açıldı. Bu kapsamda, tüm ilaçların akılcı olarak uygun dozda, uygun sürede, etkin maliyette ve doğru ilaç kullanılması mantığıyla ekip olarak çalışmaya başladık." şeklinde konuştu.

"Her iki aileden birinde antibiyotik kullanımı mevcut"

Tüm dünya genelinde antibiyotik kullanımı bakımından en kötü tablonun Türkiye`de olduğunu ifade eden Şahin, bu oranın önerilmesi amacıyla akıllı ilaç projesini devreye koyduklarını söyledi.

Antibiyotik kullanımının akıllı ilaç projesi ile tüm Türkiye`de kullanımının düşürüldüğünü belirten Şahin, "Diyarbakır`da antibiyotiğin aile içinde yüzde 55 oranında yani her iki aileden birinin antibiyotik kullanımı mevcutken, bu oranı yüzde 41 gibi bir orana düşürdük. Hedefimiz Türkiye ortalaması olan yüzde 27`yi Diyarbakır`da yakalamak. Akıllı ilaç ile antibiyotik kullanımını azaltacağız. Bu kapsamda ana sınıflarından camilere kadar her yerde akıllı ilaç kullanımı bilincini yerleştiriyoruz. Etkinlikler aracılığıyla tüm ekibimizle 25 bin vatandaşımıza ulaşarak akıllı ilaç ve akıllı antibiyotik kullanımını anlattık." ifadelerini kullandı.

"Diyarbakır`da antibiyotiğe karşı savaş başlattık"

2017 tarihinden itibaren bakanlığın akıllı ilaç ile ilgili çalışmaların başlatıldığını dile getiren Şahin, "Akıllı ilaç kullanımı, düzgün ve düzenli antibiyotik kullanımı en öncül sağlık görevlerimizden biri oldu. Bu kapsamda Türkiye ve Diyarbakır`da antibiyotiğe karşı savaş başlattık. Üst solunum hastalıklarında kullanılan antibiyotiğin kullanılmasında testler geliştirildi. Bu hastalıklara sebep olan bakterilere karşı testler yapıldı. Bu testlerde antibiyotiğin gerekli olup olmadığı 5 dakika içinde ortaya çıkıyor. Bu da hekimlerimiz doğru karar vermemizi sağlar." diye konuştu.

"Bakteriler antibiyotiğe direnç kazandı"

Antibiyotiğin kullanılmasının sebebini anlatan Şahin, "Keşfinden önce, özellikle savaş döneminde yaralanan askerlere kullanılırdı. Olumlu neticeler alındı. İnsanların ömürleri uzatıldı. Ancak bakteriler antibiyotiğe direnç kazandı. Bunun sebebi de antibiyotiğin bilinçsiz olarak kullanılmasıydı. Sonuç, elimizdeki tüm antibiyotiklere karşı direnç gösterdi. Bakterilere karşı elimiz güçsüzleşti." dedi.

"Antibiyotiksiz iyileşemem!` mantığından kurtulmamız gerekiyor"

Dünya Sağlık Örgütünün de bu konuda çalışmalar yaptığını belirten Şahin, "Antibiyotiğin bilinçsiz kullanımının yol açtığı yan etkiler de söz konusudur. Antibiyotik kullanan çocuk ile kullanmayan çocuklarda farklılıklar ortaya çıktı. Bu farklılık antibiyotik kullanan çocuklarda ileriki yaşlarda bağırsak hastalıkları meydana gelmesiydi. ‘Antibiyotiksiz iyileşemem!` mantığından kurtulmamız gerekiyor. Hekimler bu konuda tatmin değildir." ifadelerini kullandı.

Reçetesiz antibiyotik alınmaması tavsiyesinde bulunan Şahin, doktorların önerisi dâhilinde antibiyotiklerin düzenli olarak kullanılması gerektiğini sözlerine ekleyerek gençlerin geleceği için düzensiz antibiyotik kullanımına karşı savaş açtıklarını sözlerine ekledi. (M. Sıddık Bilge, Emrah Deniz- İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir