• DOLAR 32.314
  • EURO 35.074
  • ALTIN 2277.446
  • ...
SON DAKİKA
İzinsiz nitratlı gübre kullanan çiftçilere uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nurettin Kiyas, patlayıcı yapımında kullanılan amonyum nitrat içeren gübre kullanımıyla ilgili çiftçilere önemli uyarılarda bulundu.

Kiyas yaptığı açıklamada, çiftçilerin yeni kanuna göre bundan sonra tarlaya atacakları nitratlı gübreyi kendilerinin bilgisi ve kontrolü dahilinde kullanmak zorunda olduklarını belirterek, aksi takdirde bilgileri dışında gübre kullanan çiftçilerin cezayla karşı karşıya kalacaklarını söyledi.

Nitratlı gübreyle ilgili yeni düzenleme yapıldığını hatırlatan Kiyas, “Bilindiği üzere Bakanlığımızca son 5-6 aydır nitratlı gübrelerin kullanımıyla ilgili bir düzenleme çalışması vardı. Önceleri nitratlı gübrelerin kullanımı yed-i emine alındı. Bakanlığımızın yayınladığı son genelgeyle, yüzde 33 nitratlı gübrelerin tarımsal amaçlı kullanımı tamamen yasaklandı. Onun dışında kalan yüzde 26, yüzde 21 kalsiyum aminoyum nitrat gibi gübrelerin kullanımına kontrollü bir şekilde müsaade edildi. Bunun için bizler, çiftçilerimizi uyarmak istiyoruz. Çiftçilerimiz bundan sonra yüzde 33 nitratlı gübre dışındaki bazı gübrelerin kullanımını tamamen kontrollü ve kurumumuzun bilgisi dahilinde tarlada kullanmak durumundadırlar, aksi takdirde kendileri sıkıntı yaşayabilirler.” dedi.

Nitratlı gübre kullanmak isteyen çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt yaptırmak zorunda olduğunu aktaran Kiyas, “Çiftçiler öncelikli olarak nitratlı gübre kullanmak istediklerini belirtip, gelip bizde Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıt yapacaklar. Sisteme kayıt yaptırdıktan sonra kendi arazileri miktarında ne kadar gübre kullanılacalarıyla ilgili kendilerine reçete verilecek. Bu reçeteleri çiftçilerimiz alıp gübreyi satın almak istediği bayiye gidecek, bayiden gübresini aldıktan sonra aldığı gübreyi kullanmak üzere durumu bizim il ve ilçe müdürlüklerimize bildirecek. Kurumumuzun bilgisi dahilinde çiftçilerimiz gübreleri kullanabileceklerdir.” diye konuştu.

“Çiftçilerimizi mağdur etmeyeceğiz”

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olmayan birine bayilerin gübre satışı yapamayacağı uyarısında bulunan Kiyas, “Çiftçilerimiz de reçete almadan gübre alamayacaklar. Çiftçiler gübre kullanımını da bizim bilgimiz dahilinde yapmadıkları takdirde, aldıkları gübreyle ilgili ilerleyen süreçte gübreyi ne yaptıklarıyla ilgili kendilerinden hesap sorulacak. Dolayısıyla çiftçilerin mağdur olmaması için bu süreci bizim bilgimiz dahilinde yürütmelerini öneriyoruz. Bu konuda çiftçilerimize her türlü yardımı yapmaya çalışacağız. Personelimizi, çiftçilerimizin mağdur olmaması için gübreyi en verimli kullanmaları için şu anda hazırlamaya çalışıyoruz. Biz bu konuda hazırlıklıyız, çiftçilerimizi mağdur etmeyeceğiz.” ifadelerini kullandı.(M.Fatih Akgül-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir