• DOLAR 32.586
  • EURO 35.007
  • ALTIN 2427.824
  • ...
68 yıldır at sırtından geçimini sağlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis`te özellikle çetin kış şartlarından dolayı ulaşımın sağlanamadığı yerlere, 68 yıldır at sırtında yük taşıyarak ekmek kazanma mücadelesini veren 80 yaşındaki Kemal Baba, dinç kalmanın sırrını çalışmaya borçlu olduğunu söyledi.

Yaz aylarında araçların giremediği dar sokaklara, kış aylarında ise ulaşımın yapılamadığı yerlere, Kemal Baba, gözü gibi baktığı emektar atlarıyla yük taşıyor.

Bitlis`in coğrafi koşulları ve engebeli arazisinde 68 yıldır atıyla ekmeğini kazanma uğruna her sabah yolları aşındıran Baba, babasından devraldığı bu işte eskisi gibi kazancın kalmadığını belirtti.

Kendisiyle birlikte bu işi yapanların birçoğunun dünyadan göçtüğünü, geriye kalanların ise terk ettiğini belirten Baba, bırakmayı düşündüğü bu işi, maddi imkânsızlıklar nedeniyle 80 yaşında yapmak zorunda olduğunu vurguladı.

Geçmişteki haz, kardeşlik, birlik ve yardımlaşma duygularını şimdilerde arar olduğunu söyleyen Baba, daha çok atıyla yakınlık kurduğunu ve bu yüzden aralarında farklı bir bağın oluştuğunu anlattı.

İşi sayesinde insanları daha iyi tanır olduğunu, bir postacı mahiyetinde adresleri de bildiğini dile getiren Baba, yaşıtları nefes almakta dahi zorlanırken kendisinin halen dinç olduğunu ifade etti.

"Bu işi bırakırsam toprak beni çağırır." diyen Baba, "Ben ata binince, at beni silkeledikçe nefesim açılıyor. Ne benim ne de atın sigortası yok. Kış aylarında 2-3 seferlik yük taşıyorum. Ama yaz aylarında işlerim iyidir. Atlarıma yem vererek, onlara iyi bakıyorum. 68 yıldır bunların sırtında ekmeğimi kazanıyorum. Çok fazla yük yükleyip, atlarımı ezmiyorum. Atları çok seviyorum. Onlar benim ekmek teknemdirler. Yakın mesafede, 200-250 kilo yüklüyorum. Biraz daha uzak mesafede ise 150 kilo yüklüyorum. Eskiden iş çoktu. Odun, yün, un taşırdık. 15 kişi bu mesleği yapıyorduk. Hepsi bıraktılar ben tek başıma kaldım." ifadelerini kullandı.

Bir ata, iyi bakılması halinde yaklaşık 15 yıl taşımacılıkta kullanılabileceğini bilgisini veren Baba, aksi takdirde atın 5 yılda yıpranacağını belirtti.

15 yaşındayken gittiği okulda, öğretmeninden dayak yediği için okulu bıraktığını, bu nedenle okuma yazmayı da bilmediğini aktaran Baba, çocuk yaşta at sırtında yük taşımacılığına başladığını belirterek, "Atım günde 5 kilo arpa yiyor. Bu da yaklaşık 10 TL'ye denk geliyor. Şu anki atım, 7 yaşında. İsmini 'keyfo' bıraktım. 12 yaşında başladığım meslekten bu yana yüze yakın at kullandım. Bizler genellikle yaz aylarında araçların giremediği dar sokaklara, kış aylarında da ulaşımın sağlanamadığı yerlere yük taşıyoruz. Bizlerin araçlardan bir farkımız da götürdüğümüz yükleri müşterinin evindeki ambarına kadar götürüp bırakıyoruz. Onun için müşteriler çok memnun. Bu meslekte özel müşterilerimiz de var. Telefonum onlarda var, beni arıyorlar gidiyorum." diye konuştu.

Mesleği bırakmayı düşündüğünü, fakat yapacak bir işinin olmaması nedeniyle devam ettiğini dile getiren Baba, kötülük yapmamaları noktasından gençlere uyarı ve tavsiyelerde bulunarak daima helal kazancın peşinden gidilmesi gerektiğini vurguladı.  (Şükrü Tontaş- İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir