• DOLAR 32.522
  • EURO 34.798
  • ALTIN 2421
  • ...

ANKARA: Müezzinoğlu`nun verdiği bilgiye göre paketin açıklamasını Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Binali Yıldırım yapacak. Hükümeti, “1,5 milyon yeni istihdam” gibi büyük bir hedef için harekete geçiren faktör, işsizlik rakamlarındaki yükselme eğilimi oldu.

BÜYÜMEYİ BASKILAYAN 3 OLGU

Müezzinoğlu ekonomideki büyümeyi baskılayan, dolayısıyla istihdam artışını da aksatan 3 olguya dikkat çekti: “2015 Temmuz`undan bu yana Türkiye birkaç konuda sıkıntılı sürece girdi. Bunlardan bir tanesi Güneydoğu`da şehir içindeki terör eylemleri ve terörle mücadele. Bir tanesi Rus uçağının düşürülmesi olayı. En sonuncusu da 15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin Türkiye ekonomisinde oluşturduğu olumsuzluklar.”

48 İLE GİDİLDİ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı birçok önemli program uyguluyor. Ocakta başlatılan ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik` bunlardan biri. Müezzinoğlu, “Çalışma Hayatında Milli Seferberlik adını verdiğimiz bir eylem planını uygulamaya başladık. Bugün için benimle birlikte 13 kişilik bir ekiple her cuma günü farklı bir ile gidiyoruz. Şu anda 48 ile gittik. Mart ortasında bütün illeri tamamlamış olacağız. Odalar, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşüyoruz. Farklı bir grup da çalışanlarımızla görüşüyor. Bu ziyaretlerimizle gittiğimiz ilin 3 boyutlu bir analizini yapabiliyoruz” dedi.

1,5 MİLYON KİŞİYE İSTİHDAM

Müezzinoğlu, “Sahadan gelen geri bildirimleri de topluyoruz. Önümüzdeki haftalarda istihdamda daha güçlü destek kampanyasını da açıklayacağız. 2017`de 1,5 milyon kişiyi istihdama kazandırabilmek için farklı projelerle, farklı desteklerle bir çalışmayı olgunlaştırma aşamasındayız. Türkiye ekonomisi yeniden daha güçlü üreten, yeniden dünyayla daha güçlü rekabet eden, ihracatını artıran, oluşturulmak istenen negatif havayı da bu dinamikleriyle kıran bir sürece girmeli” dedi.

İŞ ARAYANLA İŞVERENİ BULUŞTURUYORUZ

Bakan Müezzinoğlu, “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği`yle (TOBB) yaklaşık 15-20 gün önce bir protokol imzaladık. Türkiye`de 252 noktada iş arayan kardeşlerimizle, işçi arayan işverenlerimizi daha rahat buluşturabilecek nokta sayılarımızı artırdık. Bir de yaklaşık 1 milyon işsizimize farklı destekler vereceğiz. Bu işbaşı eğitimler, girişimcilik destekleri, meslek edindirme kursları gibi boyutlar var” dedi. İşsizlik oranı 11,8 ama bu 3 ay öncesinin rakamları. Aralık ayı rakamları da bunu biraz yukarı taşıyabilir ama ocak itibariyle düşüşü göreceğiz. 2017 sonu itibariyle de 10 merkezli rakamları hedefliyoruz.”