• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
BM ile Türkiye`den Suriyeli mülteciler için ortak plan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye'de başlayan iç savaş nedeniyle başka ülkelere göç etmek zorunda kalan mültecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi amacıyla yeni adım atıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) ile Türkiye arasında mültecilerin daha iyi koşullarda hayat sürmesi adına "207-2018 Bölgesel Mülteci ve Dayanıklılık Planı (3RP)" hazırlandı.

Planın Türkiye bölümü Ankara'da kamuoyuyla paylaşıldı. Bu bölümde mülteciler için 3,5 milyar dolarlık fon çağırısında bulunuldu. Fonun, Türkiye'deki 2 milyon 800 bin mültecinin yanı sıra mültecilerin bulunduğu illerdeki bir milyon 800 bin Türkiyeli için de kullanılması öngörülüyor.

Suriye krizinden etkilenen 5 ülkeyi içine alan 4,69 milyar dolar değerinde bölgesel müdahale planı olan 3RP, koruma, gıda güvenliği, eğitim, sağlık, temel ihtiyaçlar ve geçim kaynakları gibi öncelikleri baz alıyor.

Planın duyurulduğu toplantıda konuşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Cihad Erginay, Suriye krizi sorununun çözümü için bugüne kadar ortaya konan fonların yetersiz olduğunu söyledi.

Mülteci sorununa ortak bir tavır, sonuç odaklı bir yaklaşım ortaya konması gerektiğini vurgulayan Erginay, 3RP'in bunu hedeflediğine değindi. Mülteci sorununun çözümü için Türkiye'de 25 milyar dolar harcandığını dile getiren Erginay, "Amacımız Suriyeli mültecilere yaşayabilecekleri yeni alanlar yaratmak değil onların yaşam koşullarını da iyileştirmek. 3RP'yle gelecek fon, Suriyeli mültecilere çok daha kapsamlı bir desteği de beraberinde getirecek ve tüm tarafları daha çok tatmin edecek." dedi.

Türkiye'de kayıtlı mülteci sayısı: 2 milyon 880 bin

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkan Yardımcısı Fatih Özer ise 260 bin 213'ü "geçici koruma" statüsünde olmak üzere Türkiye'de kayıtlı 2 milyon 880 bin Suriyeli olduğu bilgisini verdi.

"Bölgedeki mesleki eğitim kurslarımız hızlandırılacak"

Suriyelilerden 518 binine eğitim imkânı sunulduğu ve 147 bininin değişik mesleki eğitim kurslarından geçirildiğini ifade eden Özer, şunları söyledi: "Tüm öğrencilere eğitim olanağı sunmayı hedefliyoruz. Çocuklarını eğitimden uzak tutan aileleri de eğitime teşvik etmeye çalışıyoruz. Adana'da 2 dekar alanda bir sera yaptık. 213 top salatalık-domates elde edildi. Hem kampta dağıtıldı hem de bin 200 Suriyeli misafirimiz sera ustası sertifikası aldı ve iş bulmaya başladı. Bölgedeki mesleki eğitim kurslarımız hızlandırılacak."

BM Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Mukim Temsilcisi Irena Vojackova Sollorano da 3RP'nin bölgesel düzeyde ortak bir plan oluşturmak üzere insani yardım ve kalkınma ortaklarını bir araya getirerek krizlere müdahalesi bağlamında BM için küresel bir ilk olduğunu söyledi.

"Uluslararası toplumdan acil yanıt beklenmektedir"

Küresel düzeyde mülteci sorununun çözümü için daha hızlı ve etkin hareket edilmesi gerektiğine dikkat çeken Sollorano, "3RP, hem mültecilerin acil ihtiyaçlarına cevap vermek hem de orta ve uzun vadede dayanıklılığı güçlendirmek üzere hükümet ve ilgili tüm kuruluşları etkin şekilde destekleyebilmek için bir çağrıdır ve uluslararası toplumdan acil yanıt beklenmektedir." şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir