• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...

Batman`da beyaz eşya ve mobilya mağazası sahipleri ile vatandaşlar, Bakanlar Kurulu kararıyla Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren beyaz eşyalardan alınan Özel Tüketim Vergisi`nin (ÖTV) sıfıra çekilmesi ve Katma Değer Vergisi`nin (KDV) mobilyadan da 30 Nisan tarihine kadar yüzde 18`den yüzde 8`e düşürülmesi kararı sevinçle karşıladı.

ÖTV ve KDV indiriminin ardından bir nebzede olsa beyaz eşya ve mobilya mağazalarındaki piyasada hareketlilik yaşanırken, indirimin hem mağaza sahipleri hem de vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılandı. Beyaz eşya ve mobilya mağazası sahipleri, piyasanın canlı kalabilmesi için ÖTV ve KDV indiriminin 30 Nisan`a kadar değil, bunun birkaç yıla yayılması gerektiğini belirterek, yetkililere çağrıda bulundu.

Durgun olan piyasanın indirim ile birlikte azda olsa hareketlendiğini ifade eden beyaz eşya mağazası sahibi Kenan Doğru, “ÖTV`deki indirim yansıması iyi olmuştur, inşallah indirim devam edecek. Biz ÖTV`nin sadece nisan ayına mahsus değil yıl boyunca devam etmesini istiyoruz. Halkın tepkisi böyle, halk bizden böyle istiyor. ‘Bu ÖTV devam etsin.` diyorlar. İndirimden sonra halk sık sık gelip eşya fiyatlarını soruyor. ÖTV beyaz eşyada 6,7 yansıyor. Buzdolabımız indirimden önce 3 bin 700 liraydı, ÖTV`den dolayı şu anda 3 bin 400 liraya olmuş, 3 bin 300 lira ÖTV`nin altına bile satabiliyoruz. Amacımız piyasa kendine gelsin, halk memnun olsun. Piyasa daha iyi oldu, millet sık sık eşyaları sormaya başladı.” dedi.

ÖTV indiriminin ardından buzdolabı satın almaya geldiğini belirten Mehmet Taş isimli vatandaş, “Daha önce bir buzdolabı almayı düşünüyordum ama fiyatları bana göre biraz yüksekti, almayıp bekledim. ÖTV indiriminin ardından Allah nasip ederse bir buzdolabı almaya geldim. Bu tür indirimleri iyi görüyorum. Devlet millet için ne kadar güzel bir şey yaparsa iyi olur. Çünkü bizler iyi şeyler istiyoruz.” diye konuştu.

Mobilyadan KDV`nin yüzde 18`den yüzde 8`e düşürülmesinin sevindirdiğini söyleyen mobilya mağazası sahibi Enver Gültekin, “İndirimin olması iyi oldu, zaten piyasamız durgundur. İnşallah bu indirimle iyi olur. Ama bu indirim yılbaşına kadar, hatta bu sürse uzarsa piyasa daha iyi olur. Şu anda siftah dahi yapmıyoruz. Satış durmuş. Umudumuz inşallah bu indirimle piyasa canlanır. İndirimle birlikte 5 bin TL`lik bir yatak odası, 4 bin 500 liraya düştü. Bu müşteriler için iyi oldu. Bizim içinde iyi oldu, satışlar olur. Bu şekilde çark döner. Şu anda çark yavaş yavaş dönüyor. İsteğimiz KDV indirim süresinin uzatılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

ÖTV ve KDV indiriminin hem kendilerini, hem de esnafı sevindirdiğini vurgulayan vatandaş Abdulhakim Sevim de şunları söyledi: “Mobilyalarda KDV`ler 18`den yüzde 8`e indi. Bana da mobilya lazımdı, çarşıya geldim ve piyasayı gezdim. Yatak odasının fiyatı 5 binden 4 bin 500 liraya gelmiş, bu bize de uygun geldi. Bu gibi indirimler 3 ay değil de bir, iki yıl sürsün ki piyasa canlansın. Hem vatandaş hem de esnaf kazansın. Yetkililerden bu indirimlerin daha uzun süreli devam etmesini istiyoruz.” (M. Fatih Akgül, M. Sait Çelik-İLKHA)