• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
"Habur`da 1 milyon 734 bin yolcu işlemi gerçekleştirildi"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gecikmeli olarak Şırnak'ın Silopi ilçesinde kutlanan "26 Ocak Dünya Gümrük Günü" programında konuşan İpekyolu, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tuncay Bayraktar, 2016 yılında Habur Sınır Kapısı`nda 1 milyon 734 bin yolcu işleminin gerçekleştirildiğini belirtti.

Programa Şırnak Valisi Ali İhsan Su, Vali Yardımcısı Ümit Altay, Silopi Kaymakamı ve Belediye Başkanı Savaş Konak, 172`nci Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Bülent Temiz, İpekyolu, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tuncay Bayraktar, kurum amirleri ve gümrük çalışanlar katıldı.

Vali Ali İhsan Su, burada yaptığı konuşmada tüm gümrük personelinin gününü kutladı. Bölgeye yatırım yapılması konusunda iş adamlarına çağrıda bulunan Vali Su şöyle konuştu:

"Yatırım yapacak yatırımcı girişim için artık devletimiz hükümetimiz her türlü kolaylığı sağlıyor. Bir kişi ben Şırnak`a yatırım yapacağım diyorsa Kalkınma Bankası bunun bütün iş ve işlemlerini hallediyor. Artık böyle kapı kapı o bakanlığın peşinden gidecek şu bankalığa gideyim. Yatırım yapacağım. Orada bitirdim öbür bakanlığa gideyim. Orada bitirdim öbür, öyle bir şey yok. Projeni hazırlayacaksın, gideceksin kalkınma bakanlığına oturacaksın. Orada Kalkınma bakanlığına bağlı kalkınma bankası bu işle görevlendirildi. Her türlü yapılacak işlemin takibini yapıp sonlandıracak. Malumunuz çok önemli bu anlamda girişimciye kolaylıklar imkanlar sağlamıştır. O bakımdan ben buradan bir daha yineliyorum. Tüm girişimcilerimizi, yatırımcılarımızı, işadamlarımızı Şırnak`a, bölgeye yatırım yapmaya davet ediyorum. Şimdi Habur`da malumunuz yeni bir köprü inşa ettik. Köprü bitti. Bağlantı yolları yapılıyor. İnşallah en kısa zamanda onlarda bitecek ve zannediyorum Nisan sonunda bitmiş olacak. İnşallah oralarda yeni köprüyü hizmete açmış olacağız."

İpekyolu, Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tuncay Bayraktar ise 2016 yılı içerisindeki faaliyet raporunu açıkladı.

2016 yılı içerisinde 1 milyon 138 bin büyük ve küçük araç giriş ve çıkış işlemi gerçekleştiğini belirten Bayraktar, günde 3 bin 200`e yakın büyük ve küçük aracın Habur Sınır Kapısından giriş ve çıkış yaptığını söyledi.

Bayraktar, "2016 yılında yine Habur Sınır Kapısı`nda 1 milyon 734 bin yolcu işlemi de gerçekleştirilmiştir. Irak`a 7, 2 milyar dolar olan ihracatımızın 2 milyar dolardan fazlası bölge müdürlüğümüzün bağlantılarında gerçekleştirilmiştir. Bu ihracatın yaklaşıl 1,2 milyar doları da Silopi`de bulunan İpekyolu Gümrük Müdürlüğünden yapılmaktadır. Bu çok önemlidir. Zira 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan 15 ilimiz vardır ve Şırnak üretmediği halde 15`inden bir tanesidir. Kaçakçılık yakalanma sayısı 2014`te 335, kaçak yakalanma değeri 8 milyon lira. 2015 yılında kaçak yakalanma sayısı 375, değeri 104 milyon lira iken 2016 yılında kaçak yakalanma sayısı bin 52, kaçak yakalanma değeri de yüzde 270 artış ile 65 milyon olarak gerçekleşmiştir."

Program verilen plaket ve hatıra fotoğrafı ile son buldu. (İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir