• DOLAR 32.392
  • EURO 35.145
  • ALTIN 2324.16
  • ...
"Yatırım yapmak isteyene her türlü desteği vereceğiz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bir dizi ziyaret ve açılış için  Şanlıurfa`ya gelen Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri programı kapsamında  Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odasında (ŞUTSO) iş adamları ve STK temsilcileriyle bir araya geldi.

Cazibe Merkezi Projesi hakkında bilgi veren  Bakan Elvan, "İşin her sürecinde sorunlarınız bizim sorunlarımız olacak." dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Cazibe Merkezleri programı kapsamında yatırım yapmak isteyen iş adamları ve girişimcileri devletin destekleri konusunda bilgilendirdi.

Devletin yatırım yapmak isteyenlere her türlü desteği vereceğini dile getiren  Bakan Elvan, hayata geçirilen bu programın daha önceleri uygulanan programlardan farklı olduğunu söyledi.

Cazibe Merkezi Programıyla birlikte yatırımcıların eskisi tereddüt yaşamayacaklarını hatırlatan Elvan, “Bugün burada Cazibe Merkezleri Programının farklı bir yönü var. Yatırım yapmak isteyen bir yatırımcımız normalde teşvik belgesi alır ve bu yaklaşımımız devam edecek. Ama bunun ötesine taşıdığımız yeni bir program var. Bu programla yatırımcılarımızın önünü daha iyi görmelerini sağlayacak bir paket hazırladık. Diyelim ki yatırıma başladınız, bankaya kredi başvurusunda bulundunuz. Belki kredi alamayacaksınız, belki yatırımınız yarım kalacak. Yani geleceğe yönelik bir tereddüt yaşıyor idiniz. Ama bu projeyle üretim aşamasına geçene kadar herhangi sıkıntı ile yaşamayacaksınız. Birinci önemli farkı bu.” şeklinde konuştu.

Devlet yapılacak yatırımlarda meydana gelebilecek tüm sorunları kendi sorunuymuş gibi sahipleneceğini ifade eden Elvan, bu programın bir anlamda güçlü bir kamu-özel işbirliği uygulaması örneği olduğunu söyledi.

“Biz yatırımcıyı yönlendireceğiz”

Yatırımcılara danışmanlık yapacaklarını da dile getiren Elvan, sözlerine şöyle devam etti:

“Rahmetli Turgut Özal Döneminde ciddi bir teşvik programı hayata geçirildi ama bazı yatırımlar yarım kaldı. İhtiyaç fazlası yatırımlar yapıldı. Bir süre sonra atıl durumda kaldı. Biz yatırımcıyı bu konuda yönlendireceğiz. Sizler yatırım destek ofisine başvuracaksınız. Kimler yatırım yapmak istiyor onlara bakacağız. Örneğin ayakkabı imalatına yönelik yatırım yapmak isteyenlere  Şanlıurfa'ya gidersen desteği vereceğiz diyeceğiz. Bunu o ilin uzmanlaşması ve kümeleşmesi için yapıyoruz. Küme oluşturmak zorundasınız yoksa ayakta kalmaları zor. Yan sanayinin gelişmesini de arzu ediyoruz. Belli alanlarda uzmanlaşmasını istiyoruz. Alanlarımız olacak ve buna yoğunlaşacağız. Yatırımcıya danışmanlık hizmeti vereceğiz. Neye göre yönlendiriyorsunuz diyebilirsiniz. Biz illerin rekabet gücünün ne olduğunu, hangi alanlarda yatırım yapılırsa iyi olacağını, illerin rekabet güçlerini bir bütün olarak analiz ederek danışmanlık hizmetlerini sizlere sunacağız. Bu konuda gerekli tüm çalışmaları hazırlamış bulunuyoruz.”

“Önceliği deneyim sahibi kendini ispatlamış yatırımcılara vereceğiz”

Cazibe Merkezi Programının başarılı olabilmesi için önceliği deneyim sahibi işletmelere vereceklerini de ifade eden Elvan, “Önceliği kimlere vereceğiz? Önceliği bu alanda deneyim sahibi, tecrübe sahibi kendini ispatlamış yatırımcılara vereceğiz. Çünkü kendi başarısını ispatlamış kendi gücünü ortaya koymuş işletmeler bizim için önemli bir göstergedir. Dolayısıyla ömründe hiç işletme sanayine ya da hizmetler sektörüne girmemiş bir kardeşimizin bu yönde bir talebi varsa bunları biraz daha ikinci aşamaya bırakacağız. Bakın reddedeceğiz demiyorum ama önceliği şu anda imalat sanayinde, hizmetler sektörü ve benzeri alanlarda işletmecilik yapmış firmalara öncelik vereceğiz ki gerçekten bu bölgenin cazibe merkezi olduğunu hissettirebilelim.” dedi. (Osman Gülebak-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir