• DOLAR 32.561
  • EURO 34.89
  • ALTIN 2431.862
  • ...
Merkel Cami Katliamı için ‘HRISTİYAN TERÖRÜ` DİYEBİLİR Mİ?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

RUHULLAH ŞAYIK / DOĞRUHABER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Almanya Başbakanı Angela Merkel'i kabul etti. Görüşmenin ardından Erdoğan'ın makamında gerçekleştirilen ortak açıklamada Merkel'in DEAŞ'ı tanımlarken kullandığı 'İslamist terör' ifadesine Erdoğan tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Müslüman bir Cumhurbaşkanı olarak bu ifadeyi kabul etmediğini ve İslam`ın barış dini olduğunu vurguladı. Merkel, Başbakan Yıldırımla görüşmesinde de aynı ifadeyi tekrarladı. Peki, sormak gerekmez mi, İslam`la terörü yan yana getiren Merkel, Kanada`da bir camide 6 kişiyi katleden ve sosyal medya hesabından da Haçlı askerlerinin fotoğraflarını paylaşan Hristiyan katilin katliamı için, ‘Hristiyan terörü` ifadesini kullanabilir mi? Aynı şekilde dün kurbanların cenaze merasimleri esnasında yine aynı ülkede başka bir camiye yapılan taşlı saldırıyı, ‘Hristiyan saldırganlığı` şeklinde tanımlayabilir mi?

“BÖYLE BİR İFADE KULLANILAMAZ, DOĞRU DEĞİLDİR”

Merkel`in ‘islamist terör` ifadesini kullanması üzerine araya girerek Müslüman bir Cumhurbaşkanı olarak bu ifadeyi kabul etmediğini belirten Erdoğan, “Özellikle bir şeyi vurgulamam lazım çünkü halkım da bu konuyu yanlış anlamış olabilir. Bir, 'İslamist terör' ifadesi ki bunu aslında ben Sayın Şansölye'ye de anlattım, bakın 'İslamist terör' ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir." değerlendirmesinde bulundu.

MÜSLÜMAN CUMHURBAŞKANI OLARAK BUNU ASLA KABUL EDEMEM

İslam ile terörün bir araya gelemeyeceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "İslam'ın kelime anlamı barıştır. Dolayısıyla kelime anlamı barış olan bir ifadeyi eğer biz terörle yan yana getirirsek bu o dinin mensuplarını üzer. Burada biz DEAŞ terör örgütünden dolayı kalkıp 'İslamist terör'ü kullanırsak, bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım, çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında durmak durumundayız. Sessiz kalırsak bunu kabul olur, ben şahsen bir Müslüman olarak, bir Müslüman cumhurbaşkanı olarak bunu asla kabul edemem. Şu anda dünyada DEAŞ'a karşı bizim verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok. Herkes işin lafında ama biz ise mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz, sürdüreceğiz." Merkel ise "Din özgürlüğü benim için çok önemli demokrasinin bir parçası olarak görüyorum. Almanya`da Müslümanların inançlarını özgürce yaşaması için elimizden geleni yapıyoruz. İslami ve İslamist arasında bir fark var" diyerek kendini savunmaya çalıştı.

ERDOĞAN UYARDI AMA MERKEL YİNE BİLDİĞİNİ OKUDU

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi ve TBMM ziyaretinin ardından Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderlerin konuşmasının ana ekseni 15 Temmuz darbe girişimi oldu. "İntikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz" diyen Başbakan Binali Yıldırım, "Darbeciler hukuk içerisinde hak ettikleri cezayı bulacaklardır" dedi. İnsan hakları ve yargı bağımsızlığı vurgusu yapan Merkel'in, Erdoğan ile düzenlediği basın toplantısında kullandığı "İslamcı terör" ifadesini yinelemesi dikkat çekti. Görüşmede "İslamcı terör"ü ele aldık diyen Merkel`in bu söylemi kullanmasına karşın Başbakan`ın tepkisiz kalması da dikkatlerden kaçmadı.

KANADA`DA NE OLMUŞTU?

Kanada`nın Quebec eyaletinde bulunan camiye yatsı namazı esnasında silahlı saldırı gerçekleştirildi. Yaklaşık 40 kişinin yatsı namazı için camide bulunduğu sırada Quebec City İslam Kültür Merkezi`nde gerçekleştirilen saldırıda 6 kişi şehit olurken, 8 kişi de yaralanmıştı.

KANADA BAŞBAKAN'INDAN AÇIKLAMA

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, camiye gerçekleştirilen saldırıyı ''terör saldırısı'' olarak nitelendirdi. Trudeau yayınladığı yazılı açıklamada, "Müslümanlara, ibadet yerlerinde yapılan terör saldırısını kınıyoruz. Bütün Kanadalılar adına, hayatını kaybedenlerin ailelerine ve dostlarına başsağlığı diliyorum, yaralı olanlarında bir an önce iyileşmesini umuyorum. Müslüman-Kanadalılar ulusal dokularımızın önemli bir parçasıdır ve bu anlamsız eylemlerin topluluklarımızda, şehirlerimizde ve ülkemizde yeri yoktur'' açıklamasını yaptı.

Cami katliamcısı Alexandre Bissonnett`in sosyal medya hesabından “Haçlı askeri” resimleri paylaşması konusunda ise ne Kanada`dan ne de Avrupa ülkelerinden herhangi bir açıklama gelmemesi dikkatlerden kaçmadı.

DAHA ÖNCE DE AYNI CAMİNİN ÖNÜNE DOMUZ KAFASI BIRAKILMIŞTI

Saldırının gerçekleştiği Quebec City camisine geçtiğimiz haziran ayında domuz kafası bırakılmıştı. Kanlı domuz başını bırakanlar, paketin üzerine de "afiyet olsun" anlamına gelen ‘Bon apetite` yazısını bırakmışlardı.

CENAZE MERASİMİ SIRASINDA BAŞKA BİR CAMİ BU KEZ TAŞLANDI

Quebec City kentinde geçen pazar yaşanan terör saldırısında hayatını kaybeden 6 Müslümandan 3`ünün cenaze töreninin olduğu gün, Montreal`in  Pointe-Sainte-Charles bölgesindeki Khadijah Masjid Islamic Centre isimli cami,  kimliği henüz bilinmeyen kişi ya da kişilerce taşlandı. Montreal Polisinin açıklamasına göre, birkaç gün önce sprey boya ile girişine ve camlarına yazı yazılan Khadijah Masjid Islamic Centre'a, yumurtalı saldırı da yapılmış. Polis, önceki gün düzenlenen saldırıda, caminin camlarının kırıldığını ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir