• DOLAR 32.526
  • EURO 34.77
  • ALTIN 2488.926
  • ...
Bozdağ: Aynen karşılık verilecek
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bozdağ, Yozgat Valiliği'ni ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile görüşmesinde suçluların iadesi konusunun gündeme gelmesi, Bozdağ'a anımsatıldı. Türkiye'nin Almanya dahil birçok Batılı ülkeden suçlu iadesi istediğini ancak olumsuz yanıt aldığını belirten Bozdağ, uluslararası anlaşmaları hatırlattı:

"Almanya özelinde baktığımızda, bugüne kadar terör eylemlerine karışmış olan kişilerle ilgili bir iade gerçekleştirmedi. Hükümlü nakillerinde bir olumlu gelişme var ama yargılama süreçlerinde bir iade maalesef yapmadı. Aksine Almanya'nın Adalet Bakanı ve diğer bazı yetkilileri Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren teröristlerin iade edilmeyeceğine dair açıklamalar yaptılar."

Bozdağ, Can Dündar'ın Almanya Cumhurbaşkanlığı sarayında ağırladığını, Almanya Adalet Bakanının da davet ederek konuşma yaptırdığını anımsatarak, "Bütün bunlar gösteriyor ki Almanya, Türkiye'nin iade taleplerine olumlu bakmamaktadır." dedi.

"Aynen mukabele edilecek"

PKK'nın Almanya'da alenen faaliyet gösterdiğine işaret eden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Şu an pek çok FETÖ üyesinin Almanya'da bulunduğunu biliyoruz. Zekeriya Öz orada, Celal Kara orada, başka isimler orada ve son günlerde bazı darbeci, FETÖ'cü askerlerin de oradan talepte bulundukları hepimiz tarafından mâlum ama bütün bunlara rağmen Almanya'da olumlu bir gelişme yok. Herkes kanıt söylüyor ama bizim gönderdiğimiz kanıtların hiçbirine bakmıyorlar. Dosyalar var, dosyaların içerisine bakmıyorlar.

Kamuoyunda 'Türkler bize kanıt vermiyor, delil vermiyor, bilgi vermiyor veya dosya vermiyor da biz ondan iade etmiyoruz' gibi bir algı oluşturmaya çalışılıyor. Bu da gerçek bir algı değildir. PKK'lılarla ilgili ve diğerleriyle ilgili Türkiye'nin ilettiği dosyalar var. O dosyaların hiçbirisinden bugüne kadar alınmış olumlu bir netice yok."

Bozdağ, "Bundan sonra Almanya, başka ülkeler Türkiye'ye karşı suçluların iadesi konusunda aramızdaki uluslararası sözleşmelere uygun hareket ettikleri sürece biz de aynı muameleyi yapacağız ama Türkiye'ye karşı suçluların iadesi konusunda gereken hassasiyet gösterilmediği taktirde Türkiye de aynı ile mukabele etmeye devam edecektir. Mütekabiliyet ilkesi suçluların iadesinde de aynen uygulanacaktır" diye konuştu.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir