• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Somali halkı kıtlıkla karşı karşıya
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler Somali İnsani Yardım Koordinatörü Peter Clerq, önüne geçilmemesi durumunda, Somali`de halkın kıtlık ve ölümlerle karşı karşıya olduğunu belirterek ülkeye yardım fonunun büyütülmesi gerektiğini belirtti.

Somali`de ki son insani yardım ve beslenme ihtiyacının dağıtımı sırasında konuşan İnsani Yardım Koordinatörü Peter Clerq, "Somali`de başka bir kıtlığın önüne geçmek için şimdi harekete geçme zamanı. Eğer acil olarak yardım ölçeğimizi genişletmezsek kuraklık, hayatların yitirilmesi, geçim kaynaklarının yok edilmesi, devlet yapısının ve barışın bozulmasına neden olacaktır. Uluslararası toplumun zamanında yapacağı destekle bu felaketlerin önüne geçilebilir." diye uyarıda bulundu.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisine (OCHA) göre, iki mevsimde çok az yağan yağış nedeniyle Somali`de yoğun kuraklık yaşanıyor. Kuraklığın fazla olduğu bölgelerde yetersiz yağış ve su eksikliği, mahsulleri yok edip ve hayvanların ölümüne neden oluyor. İnsanlar kuraklık karşısında bazı mal varlıklarını satarak hayatta kalma mücadelesi veriyor.

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yönetilen Gıda Güvenliği ve Beslenme Analizi Birimi (FSNAU) ve Kıtlık Erken Uyarı Ağı (FEWSNET) verilerine göre Eylül ayında 5 milyon olan yardıma muhtaç kişi sayısı, ülke nüfusunun yarısı olan 6 milyon 200 bine ulaşmış durumda.

Altı ay önceden şimdiye kadarki kriz durumunu gerektiren yardıma muhtaç kişi sayısındaki 1 milyon 100 binlik  artışın, Şubat-Haziran periyodundaki orana 3 milyon olarak yansıması bekleniyor.

BM'e göre, çocuklar içinse durum kesinlikle daha kötü. 363 bin çocuk yetersiz beslenmeden dolayı kritik durumda ve bu çocukların acilen beslenme desteğine ihtiyacı var. Bunların arasında 71 binden fazla beslenme yetersizliği olan çocuğun, hayatlarının kurtarılması için acilen tedaviye ihtiyacı var.

Çatışma ortamı, mevsimsel şoklar, hastalıklardan dolayı dayanmanın güç olduğu ülkede, asıl olarak kuraklık, etkisini daha farklı bir ölçekte ve büyüklükte hayatı tehdit ettiği söyleniyor.

FAO Somali Temsilcisi Richard Trenchard, "Günümüzde birçok kırsal alanda, özellikle Bay, Puntland'da baş gösteren durum endişe verici bir şekilde 2010-2011 yıllarında kıtlığa doğru gidiyor. İşçi maaşları çöküyor, yerel gıda fiyatları artıyor, gıda bulmak zorlaşıyor. Hayvan ölümleri artıyor, özellikle çocuklar arasındaki kötü beslenme oranları artıyor. Bütün bunların hepsi, felakete neden olabilecek bir evreye girdiğimizin tüm işaretleridir." dedi. (Ahmet Salim Çakar- İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir