• DOLAR 32.586
  • EURO 34.803
  • ALTIN 2411.723
  • ...
Ankara`da `Cenevre` toplantısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Anadolu Ajansı`nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Suriye askeri ve siyasi muhalefet temsilcileri, Cenevre görüşmelerini değerlendirmek üzere bakanlıkta bir toplantıya katılacak.

Toplantıda, Yüksek Müzakere Heyeti (YMH) Başkanı Riyad Hicab, Suriye Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Enes Abda, Astana toplantısına katılan askeri grupların temsilcileri, Suriye Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) ve Suriye Türkmen Meclisi başkanları hazır bulunacak. 

23-24 Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde Astana'da düzenlenen toplantının sonuçlarının da ele alınacağı belirtilirken bazı Dürzi ve Alevi şahsiyetler ile din âlimlerinin de toplantıya katılacağı kaydedildi.

De Mistura: Muhalifler temsilci göndermezse biz seçeriz

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura,1 Şubat`ta yaptığı açıklamada muhalefetin Cenevre'ye temsilci gönderememesi halinde temsilcileri kendisinin seçeceğini belirtmişti.

Bu açıklama, Suriyeli muhaliflerin tepkisini çekmişti.

Suriyeli muhaliflerin 2015`in sonunda oluşturduğu Yüksek Müzakere Heyeti (YMH) Başkanı Riyad Hicab, sosyal medya üzerinden “Muhalefet heyetini oluşturmak Mistura'nın işi değil. O müzakerelerin gündemini Cenevre-1 bildirisine göre belirlemekle ilgilensin” çıkışını yapmıştı.

Toplantıyla ilgili davetlerin 8 Şubat gibi yapılacağını ve muhalefetin tarih konusunda anlaşamaması halinde kendisinin delegasyonu belirleyeceğini bildiren De Mistura, "müzakerelerin mümkün olduğunca kapsamlı olmasını sağlamak" amacında olduklarını ve daha önce hiç olmadığı şekilde kadınların da dâhil edileceğini söylemişti.

YMH ve SMDK Moskova toplantısını boykot etmişti

Türkiye ve Rusya`nın inisiyatifiyle gerçekleşen Astana görüşmelerinden sonra, Moskova, 27 Ocak`ta bazı Suriyeli muhalif isimleri davet ederek siyasi çözüm çabalarını masaya yatırmıştı. Suriyeli muhaliflerin en büyük şemsiye kuruluşu Yüksek Müzakere Heyeti ve SMDK, toplantıya davet edildiği halde katılmamıştı.

Moskova, Cenevre`de yapılması planlanan görüşmelerde muhalifleri temsil eden heyetin geniş kapsamlı olmasını istiyor ve YMH içinde yer almayan başka muhalif figürlerin de Cenevre`de masada olmasını istiyor.

Ancak YMH, kendilerini muhalif olarak tanımlayan bazı figürlerin rejim ile işbirliği yaptığını ve bu kişilerin Cenevre`de muhaliflerin temsilcisi olarak yer alamayacağını savunuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir