• DOLAR 32.495
  • EURO 34.984
  • ALTIN 2434.01
  • ...
Allah`ı Sevmek ve Rasule İtaat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Allah`ı Sevmek ve Rasule İtaat

Allah (cc) buyurur ki: ,

“Ey Rasulüm! De ki, eğer Allah'ı seviyorsanız, bana uyunuz da Allah`ta sizi sevsin ve günahlarınızı affetsin. Hiç şüphesiz Allah, bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (Al-i İmran: 34)

Ayet-i kerimenin nüzul sebebi şöyle nakledilir: “Peygamber Efendimiz (sav) K'ab İbni Eşref ile adamlarını İslam`ı kabul etmeye davet ettiği zaman onlar da Peygamber Efendimiz`e (sav), “Biz Allah'ın oğulları yerindeyiz, o yüzden biz Allah'ı daha çok severiz.” diye cevap verdiler. Adamların bu cevabına karşılık Allah (cc), Peygamber Efendmiz`in (sav) onlara şu mahiyette bir cevap vermesini murad etmiştir: Eğer siz Allah'ı seviyorsanız, tebliğ ettiğim dini kabul ederek bana uyunuz. Çünkü ben O'nun bildirisini size ulaştıran ve sizinle ilgili hükümlerini açıklayan bir peygamberim. Eğer benim O'nun adına yaptığım davete uyarsanız, Allah`ta sizi sever ve günahlarınızı bağışlar.

Müminlerin Allah'ı sevmesi, O'nun emrine uymakla, ibadetine koşmakla ve hoşnutluğunu aramakla olur. Allah'ın (cc) müminleri sevmesi, onlara merhametle muamele etmesi, onları mükafatlandırması, günahlarını bağışlaması, onlara rahmet, günahtan korunma ve başarı ihsan eylemesi demektir.

Dört şeyi yapmaksızın dört şeyi iddia eden kimse yalancıdır:

1. Cenneti sevdiğini söylediği halde ibadet etmeyen kimse,

2. Peygamber Efendimiz`i (sav) sevdiğini ileri sürdüğü halde alimler ile fakirleri sevmeyen,

3. Cehennemden korktuğunu iddia ettiği halde günah işlemekten vazgeçmeyen kimse,

Nitekim Rabia`tül Adeviyye'nin şu iki beyti bu noktayı güzel izah eder:

Allah'a isyan ediyorsun, oysa O'nu sever gibi görünüyorsun Eğer sevgin doğru olsaydı, O'nun emirlerine uyardın Çünkü aşık, mahbubun sözünden çıkmaz. Sevginin alâmeti, mahbubun arzusuna uymak ve onunla ters düşmekten sakınmaktır.

Anlatıldığına göre bir gün bir grup dostu Şibli'yi (rahimehullah) ziyarete gider. Büyük veli, “Siz kimsiniz?” diye sorar. Gelenler, “Biz senin sevenleriniz, dostlarınız” diye cevap verirler. Bu sırada Şiblî yüzünü onlara döner ve eline taş alıp onları taşlamaya başlar. Adamlar Şibli`den kaçmaya başlarlar. Şibli dostlarının kaçtığını görünce, uzaktan seslenerek onlara, “Benden niye kaçıyorsunuz, eğer gerçekten beni sevseydiniz, benden gelen beladan kaçınmazdınız” der.

Hazreti Ali (kv) şöyle der:

“Cenneti seven kimse iyiliklere koşar. Cehennemden korkan kimse, nefsini aşırı arzulardan alıkoyar. Ölümün kaçınılmazlığına inanan kimsenin gözünde dünyalık zevkler önemsizleşir.”

İbrahim Havvas'a (rahimehullah), “Muhabbet nedir?” diye sordular. Şu cevabı verdi; “İstekleri yok etmek, bütün ihtiyaç ve sıfatları yakmak ve kulun kendisinin işaretler denizinde boğulmasıdır.”

İMAM GAZALİ – KALPLERİN KEŞFİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir