• DOLAR 32.596
  • EURO 34.703
  • ALTIN 2521.476
  • ...
“Dünya utanmalı!”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Tahir Özsoy/ DOĞRUHABER

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Pierre Krenpol, işgalci israil ablukası altındaki Gazze'de yaşanan durumun ciddiyetine karşı uyarıda bulundu. UNRWA Genel Komiseri Krenpol ile Japonya'nın Filistin Büyükelçisi Takeshi Okubo Gazze'deki UNRWA ofisinde bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Krenpol, "Gazze'deki durum tehlikeli. Dünya, abluka altındaki Gazze'ye karşı kendinden utanmalı." dedi.

‘SAVAŞ PATLAK VEREBİLİR`

Krenpol, "Hiç kimse İsrail ile Gazze arasındaki güvenlik durumunun tabiatını bilmiyor. Ancak bölge halkı burada yeni bir savaşın patlak verebilme ihtimalinden büyük korku duyuyor." diye konuştu. Savaşın sonuçlarının pahalıya mal olduğunu ve bu topraklarda tekrar bir savaşın yaşanmamasını ümit ettiğini belirten Krenpol, "Herkes savaşın ortaya koyduğu yıkımları ve Gazze'nin alt yapısının yok edildiğini hatırlamalı." ifadelerini kullandı. İsrailin yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'te başlattığı ve 51 gün sürdürdüğü saldırılarda 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Söz konusu saldırılarda binlerce yapı tamamen yıkılırken, on binlerce bina da zarar görmüştü.

LİBERMAN`DAN GAZZE`YE SALDIRI SİNYALİ

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan işgalci İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Gazze`ye yönelik her an yeni bir silahlı saldırı yapabileceklerini söyledi. İsrail basınına göre, Gazze Şeridi sınırındaki işgalle oluşturulmuş yerleşim yerlerini ziyaret eden Liberman, bölgedeki belediye başkanları ile bir araya geldi. Savunma Bakanı Liberman, sınırdaki işgal ettikleri yerleşim yerlerinde yaşanan "görece sakinliğin aldatıcı olduğunu" ve "Hamas ile aralarında her an yeni bir silahlı çatışmanın çıkabileceğini" öne sürdü.

HAMAS: İSRAİL TEHLİKELİ ADIMLAR ATIYOR

İsrailin Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için 3 bin yeni konut inşasını onaylamasına yönelik İslami Direniş Hareketi Hamas'tan açıklama geldi. Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, kararın onaylanması kınanarak, "Karar, İsrail'in daha fazla Filistin toprağını çalması ve el koyması hedefiyle atılan tehlikeli bir adımdır." ifadelerine yer verildi. İsrailin, söz konusu karar ile Binyamin Netanyahu hükümetinin izlediği ırkçı politikanın bir parçası olarak bölgenin demografik yapısını kendi istediği şekilde dayatmaya çalıştığı dile getirilen açıklamada, israilin yerleşim birimlerini genişletme politikalarına karşı uyarıda bulunuldu.

İSRAİLLE MÜCADELE İÇİN ULUSAL BİR STRATEJİ GELİŞTİRME ÇAĞRISI

Açıklamada, tüm Filistinli gruplara, israille mücadele için ulusal bir strateji geliştirme çağrısı yapıldı. Netanyahu ve Savunma Bakanı Avigdor Liberman'ın, işgal altındaki Batı Şeria'da Yahudi yerleşimciler için 3 bin yeni konutun inşasını onayladığı bildirilmişti. israilde yayımlanan Yedioth Ahronoth gazetesinin haberinde, Batı Şeria'nın çeşitli bölgelerindeki Yahudi yerleşim birimlerinde inşa edilecek yeni konutlardan 2 bininin yapımına hemen başlanacağı, diğer bin konutun ise daha sonra aşamalı olarak yapılacağı aktarılmıştı.

TÜRKİYE: "İSRAİL'İ KINIYORUZ"

Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlere ilave 3 bin konuta daha onay veren israili kınadı. Dışişleri Bakanlığı, israilin işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı yerleşimlerde ilave 3 bin konuta daha onay vermesini kınadı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail hükümetinin işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasa dışı yerleşimlerde ilave 3 bin konuta daha onay vermesini kınıyoruz." ifadesi kullanıldı. Açıklamada, uluslararası toplumun sürekli uyarılarına rağmen İsrail'in kalıcı barış zeminini ve iki devletli çözüm imkânını tehdit ve tahrip eden bu tür hukuk dışı adımlara devam etmesinin kaygı uyandırdığı kaydedildi.

BM, UYARDI

Birleşmiş Milletler de Batı Şeria'da yeni yerleşim birimi inşa edilmesini onaylamasına ilişkin iki devletli çözüme engel olan tek taraflı eylemlere karşı bir kez daha uyardı. BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, israil hükümetinin Batı Şeria'daki yeni yerleşim birimi planlarının endişe verici olduğu belirtildi.

AB: “DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ”

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, israilin işgal altındaki Filistin topraklarında yasa dışı 3 bin konutun inşasına onay vermesine AB'nin şiddetle karşı çıktığını ve derin üzüntü duyduğunu bildirdi.

İŞGAL REJİMİ ASKERLERİ 21 FİLİSTİNLİYİ GÖZALTINA ALDI

İşgalci israil askerlerinin işgal altındaki Batı Şeria'da 21 Filistinliyi gözaltına aldığı bildirildi. İşgal rejimi özel kuvvetleri de Nefha Cezaevi'ne baskın düzenleyerek, Filistinli tutuklulara işkence yaptı. İşgal rejimi ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre, Batı Şeria'nın kuzey ve güneyine düzenlenen operasyonlarda, taş ve molotofkokteyli attıkları iddiasıyla 21 Filistinli gözaltına alındı. Açıklamada, gözaltına alınanlardan 3'ünün Hamas üyesi olduğu ifade edildi. İşgal güçleri çeşitli gerekçelerle hemen her gün Filistinlilere yönelik operasyonlar düzenliyor.

İŞGAL REJİMİ, FİLİSTİNLİ TUTUKLULARIN BULUNDUĞU CEZAEVİNİ BASTI

İşgalci israil özel kuvvetleri, Nefha Cezaevi'ne de baskın düzenleyerek, Filistinli tutuklulara işkence yaptı. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı (FKÖ) Esir İşleri Kurulu, işgal rejimi özel kuvvetlerinin Nefha Cezaevi'ne baskın düzenleyerek, Filistinli tutuklulara karşı ihlallerde bulunduğunu duyurdu. Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail özel kuvvetleri, Nefha Cezaevi'ndeki bir koğuşa baskın düzenleyerek, Filistinli esirleri kıyafetlerini çıkarmaya zorladı. Esirler, aşağılanarak çıplak bir şekilde koğuştan çıkartılıp soğuk havada dışarıda bekletildiler. Koğuştaki eşyalar tahrip edildi." denildi. Açıklamada, Nefha Cezaevi'ndeki bu ihlaller kınanarak, tüm ilgili kurumlara Filistinli tutukluların korunması için acil müdahale çağrısında bulunuldu.

HAMAS'TAN KINAMA

Hamas Esir Enformasyon Ofisi Müdürü Abdurrahman Şedid de yaptığı yazılı açıklamada, Nefha Cezaevi'ne yapılan baskını kınayarak, "Baskın, israilin Filistinli esirlere yönelik ihlallerinin tırmanışa geçtiğinin ve israilin vahşetinin delilidir. Bu durum karşısında ciddi tutum sergilenmeli." ifadelerini kullandı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir