• DOLAR 32.579
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2486.942
  • ...
"İki yıldır kömür yardımı alamıyoruz"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Etkili olan kar yağışı ve soğuk havanın kendini iyiden iyiye hissettirdiği Diyarbakır'da, ısınma problemi yaşayan vatandaşlar, iki yıldan buyana kömür yardımı alamadıklarını, soğuk günleri battaniye altında geçirdiklerini söylediler.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı gibi kurumlar aracılığıyla ihtiyaç sahibi ailelere kış aylarında yapılan kömür yardımının kendilerine ulaşmadığını belirten vatandaşlar, kış bittikten sonra yapılacak yardımların anlamsız olduğunu ifade ettiler.

"Tüm kurumları ziyaret ettik bize kimse dönmedi"

En son iki yıl önce kömür yardımı aldığını söyleyen Zahide Eken isimli yaşlı kadın, "Kömür yardımı bize iki sene önce yapıldı. Ancak bu sene yapılmadı. Tek başıma yaşıyorum. Kimsem yok. Tüm kurumları ziyaret ettik, bize kimse dönmedi. Fakiriz, çaresiz bir durumdayım. Ayrıca astım hastasıyım. Bize yaşlı maaşı vermiyorlar, fakir maaşı vermiyorlar, kömür yardımı mı verecekler?" dedi.

"Soba kurmuşuz ama yakacak kömürümüz yok"

Sobaları dahi kurmadığını dile getiren Gülnaz Çınar ve Gülistan Er, "Sobaya atacak yakacak bulamıyoruz. Kömür yardımı yapılmadı. Havalar çok soğuk, bize kömür versinler. Uzun zamandan beri kömür yardımı yapılmıyor. Birçok yere dağıttılar ancak bize kömür yardımı vermediler. Soba kurmuşuz ama yakacak kömürümüz yok." diyerek mağduriyetini anlattı.

"İki ay önce bu kömürlerin dağıtılması gerekiyordu"

Aynı zamanda Sur mağduru olduğunu da söyleyen İlyas Bozan ise tren istasyonunda vagonlarda bekletilen kömürler olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"İki seneden beri kömür yardımı alamıyoruz. Nedenini de bilmiyoruz, elimizden gelen bir şey yok. Burada kömürlerin geldiğini görüyoruz. Ancak kime gelmiş bilmiyoruz. Hâlâ dağıtılmadı. Sur ilçesinde mağduriyetler yaşadık, bizi geçici işe almışlardı. Ama şimdi ise işsiz ve perişan halde ortada kaldık. İki ay önce bu kömürlerin dağıtılması gerekiyordu. Yardım yapılmasını talep ediyoruz."

"Evsizlere kalacak yer, fakirlere gıda ve kömür yardımı yapılmasını istiyorum"

Kış mevsiminde olmalarına rağmen hâlâ kömür yardımı almadıklarını belirten Veysel Sever, "Kömür yardımı bize gelmedi. 2 aydır kış gelmiş, kömürler de gelmiş ancak kimseye yardım etmiyorlar, dağıtmıyorlar. Bizim ev şu an kömürsüzdür. Kömür dağıtımı yapılmıyor. Halka yardım edilmesi gerekiyordu. Kimisinin Sur'daki olaylarda evi yıkıldı. Görüyorsunuz, kömürler dağıtılmıyor, vagonlarda bekletiliyor. Yetkililerden bu kömürlerin bir an önce dağıtılmasını, evsizlere kalacak yer, fakirlere gıda yardımı yapılmasını istiyorum." ifadelerini kullandı.

"7 TL`ye kömürleri satıyorlar"

Kömür yardımı almadıklarını söyleyen bir başka mağdur Abdulbaki Bektaş, "Üşüyoruz, kömür yardımı dağıtmıyorlar. 7 TL`ye kömürleri satıyorlar. Tüm sokaklarda satıyorlar. Ben anlamıyorum, devlet her sene karşılıksız veriyordu. Artık para ile satın alıyoruz. Artık bedava kömür vermiyorlar." şeklinde konuştu.

Fikriye Aslan isimli bir çocuk ise "İki seneden beri kömür vermiyorlar. Soğuktan ölüyoruz, battaniyenin altına girerek ısınıyoruz. Komşularım da zor durumda, çocuklar perişan halde." dedi.

Ülkelerindeki savaştan kaçarak Diyarbakır'a yerleşen Suriyeliler de kömür yardımı almadıklarını, soğuk günlerde çok zorluk çektiklerini söylediler.

Valilik: Başvurulması halinde kömür yardımı yapılacak

Öte yandan konuyla ilgili görüştüğümüz Diyarbakır Valiliği yetkilileri ise bu yıl Bağlar ilçesinden kömür ihtiyacı için kendilerine kimsenin başvurmadığını, ihtiyaç sahibi ailelerin başvurması halinde kömür ihtiyaçlarının giderileceğini belirttiler. (M. Sıddık Bilge, Emrah Deniz, M. Hüseyin Temel - İLKHA)


























 

Bu haberler de ilginizi çekebilir