• DOLAR 32.378
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2325.61
  • ...
Soba zehirlenmelerine karşı uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep`te havaların soğumasıyla birlikte son günlerde etkili olan rüzgâr şiddetli bir şekilde kentte etkisini gösterirken, Gaziantep İtfaiye Daire Başkanlığı yetkilileri, vatandaşlara soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması yönünde önemli uyarılarda bulundu.

Son 1 hafta içinde Gaziantep'te yaşanan soba zehirlenmesi olumsuzlukları itfaiye yetkililerini harekete geçirdi. Vatandaşlara soba kullanımı hakkında birçok eğitimler veren itfaiye yetkilileri, aynı zamanda teorik ve pratik eğitimler de veriyor.

Yetkililer, karbon monoksit zehirlenmelerindeki belirtilerin; baş ağrısı, baş dönmesi, yüzde pembe renk, terleme, kulak çınlaması, bulantı, kusma, solunum zorluğu, bayılma hissi, kaslarda gevşeme, hareket edememe ve şuur kaybı gibi belirtilerin olduğunu ifade ettiler.

Zehirlenmelerin önüne geçmek için uyarılarda bulunan yetkililer, vatandaşların şu bilgilere dikkat edilmesini istediler:

"Bacalarınızı yılda en az 2 defa temizleyin veya temizletiniz. Tıkalı bacalarınızı açtırın ve çatlak bacaları tamir ettirin. Bacaların çatıdan en az bir metre yükseklikte olmasına dikkat ediniz. Bacaları şapkasız kullanmayalım. Baca şapkası aynı zamanda bacalara yağmur suyu, kuşların ve haşerelerin girmesini önler. Sobalarınızı kurmadan önce bacalarımızın çekip çekmediğini kontrol edelim. Soba kurulmadan önce ve kurulduktan sonra ayda en az bir defa soba boruları temizlenmelidir. Her sabah da sobanın içinin temizliği yapılmalıdır. Zorunlu olmadıkça soba kurulumu esnasında fazla dirsek kullanmayın. Soba, dirsek, boru bağlantılarının duman sızdırmamasına dikkat edelim. Soba borusunu, baca deliğini daraltacak şekilde fazla sokmayınız."

Sobanın altında halı, kilim ve plastik örtüler gibi şeylerin olmaması gerektiğini de belirten yetkililer, burada mermer kullanılabileceğini, sobaların giyecekleri kurutmak için kullanılmaması gerektiği ve sobalardan kıvılcım sıçramasına karşı tutuşabilecek eşyaların uzak tutulmasını tavsiye etti.

Sobanıza lastik ve plastik atmayınız

Sobalarda kalitesiz yakıtları ve aşırı is yapan lastik-plastik maddelerin atılmaması gerektiğini belirten yetkililer, "Sobanın en fazla üçte ikisini kömür ile doldurulup yakılmalıdır. Sobadaki kömür, yanıp kor haline gelmeden tekrar kömür atmayınız ve gece yatarken sobaya kömür atmaktan kaçınınız. Yanan soba, oda içerisinde bulunan oksijeni bitireceği için, her gün düzenli aralıklarla ve gece yatmadan önce odanızı havalandırınız. Hiçbir soba türü gözetmeksizin tedbirleri uygulayınız ve halk arasında uyuyan soba olarak bilinen sobalarda da zehirlenme olabileceğini unutmayıp gece yatarken soba kapaklarını kapatmayınız. Soba kullanılan odaya karbon monoksit uyarı cihazı takalım ama cihaza güvenip gece yatarken sobalarımıza kömür atmayalım. Soğuk ve rüzgârlı havalarda sobalardan sızan karbon monoksit gazına karşı tedbirli olunuz. Gece yatarken sobaya kömür atmaktan kaçınınız." gibi tavsiyelerde bulundular. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir