• DOLAR 32.565
  • EURO 34.828
  • ALTIN 2433.93
  • ...
Türkiye ve israil siyasi istişarelere yeniden başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye ile İsrail Dışişleri Bakanlıkları Müsteşarları Düzeyindeki Siyasi İstişareler'in 15. turu Ankara`da yapıldı. Böylece 1987'den itibaren yapılan siyasi istişarelere altı yıllık bir aradan sonra tekrar başlanmış oldu.

Diplomatik kaynaklara göre bu durum, 2010'daki Mavi Marmara saldırısı sonrası bozulan iki ülke ilişkilerinin normalleştirilmesi için geçen Haziran ayında varılan mutabakatın "doğal bir sonucu".

Kaynaklar toplantıda, iki ülke arasında gündemde olan konuların gözden geçirildiğini; özellikle enerji, ekonomi, kültür ve turizm alanlarında işbirliği olanaklarının ele alındığını belirtti.

Siyasi istişarelerde ayrıca, başta Ortadoğu ve Doğu Akdeniz olmak üzere bölgedeki gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. "Türkiye-İsrail ilişkilerinin bölgenin istikrarı ve güvenliği açısından önemi üzerinde mutabık kalındı".

İşgal güçlerinin 31 Mayıs 2010'da Gazze'ye insani yardım götüren Mavi Marmara gemisine saldırısı sonucu 10 Türkiye vatandaşının hayatını kaybetmesi, iki ülke ilişkilerinin kopmasına neden olmuştu. İlişkiler, İsrail`in özür dilemesi, kurbanların ailelerine ödenecek tazminatı Türkiye'ye iletmesi ve Gazze`ye insani yardımların başlatılmasıyla normalleşme sürecine girmişti. Son olarak iki ülkenin büyükelçileri karşılıklı olarak göreve başlamıştı.

İsrail'le normalleşme sürecinin ardından Türkiye'den bu ülkeye bakan düzeyinde ilk ziyareti 7 Şubat'ta Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı yapacak.

Kaynak: Al Jazeera

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir