• DOLAR 32.541
  • EURO 34.772
  • ALTIN 2490.992
  • ...
Ateşkes için üçlü mekanizma çalışmaya başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye'deki ateşkesi denetlemek amacıyla Rusya, Türkiye ve İran tarafından oluşturulan ortak mekanizmanın çalışmaya başladığını söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'de düzenlenen Rus-Arap İşbirliği Forumunda konuşan Lavrov, Suriye'deki ateşkes sürecini takip için oluşturulan üçlü mekanizmanın çalışmaya başladığını ve Suriye rejiminin genel olarak ateşkese bağlı olduğunu belirtti. Lavrov, üçlü mekanizmanın çalışmaya başladığı tarihe dair net bilgi vermedi.

Rusya'dan Irak'a silah desteği

Rusya Dışişleri Bakanı, IŞİD ile mücadelede ülkesinin Irak'a silah sağlayarak destek olduğunu ifade etti, Musul'da IŞİD'e karşı yürütülen mücadelenin insan hakları göz ardı edilmeden, sonuna kadar götürülmesi gerektiğini dile getirdi. Arap ülkelerini IŞİD'in kontrolündeki alanlara yönelik ticaret yasağına davet eden Lavrov, ülkesinin Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de memnuniyetle karşıladığını kaydetti.

Astana'da 23-24 Ocak'ta yapılan görüşmelerde Suriye'deki ateşkes sürecinin izlenmesi amacıyla Türkiye, Rusya ve İran tarafından ortak mekanizma kurulması kararlaştırılmıştı.

'Güvenli bölge uyarısı'

Sergey Lavrov, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'de güvenli bölge kurma teklifini daha açık bir şekilde ifade etmesi gerektiğini söyledi, benzer bir politikanın Libya'da trajik sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Lavrov, Libya'da rejim karşıtı güçlere destek amacıyla böyle bir girişimde bulunulduğunu söyledi ve aynı yolun Suriye'de denenmemesi gerektiğini ifade etti.

Libya'da Kaddafi'nin devrilmesine giden süreçte BM Güvenlik Konseyi, sivillerin korunması amacıyla uçuşa yasak bölgeye onay veren bir tasarı kabul etmişti.

Abu Dabi'ye ziyareti sonrası mevkidaşı veliaht prens Zayid Nahyan ile ortak basın açıklaması yapan Lavrov, ABD Dışişleri güvenli bölge planını netleştirdikden sonra meseleyi görüşmeyi umduklarını söyledi. Lavrov, Trump'ın şimdiye kadarki açıklamalarından edindiği izlenimin, mevzubahis güvenli bölgelerin Libya'dakilere benzer olmadığını da belirtti.

Prens Zayid Nahyan ise güvenli bölge fikrinin Suriye'de uygulanmasını memnuniyetle karşılayacaklarını ancak bu düzenlemenin uluslararası gözlemcilerin kontrolünde, geçici ve insani amaçlı olması gerektiğini söyledi. Nahyan, fikri kabullenmeden önce Washington yönetiminden detay beklediklerini belirtti.

ABD'nin yeni başkanı Donald Trump, göreve gelişinden kısa süre sonra Suriye'de güvenli bölgeler kurma niyetinde olduğunu, amacının göçü durdurmak olduğunu söyledi.

Kaynak: Reuters

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir