• DOLAR 32.546
  • EURO 34.92
  • ALTIN 2425.897
  • ...
İnsanın Afeti: Hevaya Uymak…
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İnsanın Afeti: Hevaya Uymak…

Allah (cc) buyuruyor ki:

"Nefsinin arzularını ilah edinen kimseyi görmüyor musun? Allah onu bile bile saptırdı, kulağını ve kalbini mühürledi ve gözlerine perde indirdi. Allah'tan başka artık kim hidayet verebilir? Hala düşünmeyecek misiniz?" (Casiye: 23)

Peygamber Efendimiz (sav) nefse uymaktan Allah'a sığınarak şöyle buyuruyor:

“Allahım! Ben boyun eğilen hevadan ve arzularına uyulan şeylerden sana sığınırım.”

Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Şu üç şey mahvedicidir; Boyun eğilen heva, arzularına uyulan pintilik ve insanın kendini beğenmesi”

Çünkü nefsi arzuların sebep olduğu her günah insanı cehenneme sürükler. Allah (cc) cümlemizi oradan korusun! “Amin ya Muin!”

Ariflerden biri buyurdu ki; “Karşına çıkan her hangi bir mevzuda doğrunun hangi tarafta olduğunu kestiremezsen, hangi tarafın nefsinin arzusuna daha yakın geldiğine bak ve zıddını yap.”

Bu manada İmam Şafi şu şiiri söylemiştir: “İşin iki tercih arasında dönüp durur. Ve eğri ile doğrunun neresi olduğunu kestiremezsen; Nefsinin arzusuna karşı çık, çünkü nefsin arzusu insanları kötü olana doğru sürükler.”

Hazreti Ömer buyurur ki; “Şu nefisleri gemleyiniz, çünkü o sizi kötü amaçlara götüren bir kılavuzdur. Şüphesiz ki, bu hak ağır ve acı, batıl ise hafif ve hoştur. Kötülüğe yanaşmamak, onu işleyip tevbe ile gidermekten daha kolaydır. Nice bakış günah ve şehvet tohumu eker ve nice anı lezzet uzun süreli kedere yol açar.”

Lokman Hekim der ki, “Yavrum, en başta sana nefsinden sakınmayı öğütlerim. Çünkü her nefsin arzusu ve hevası vardır. Bunların dediklerine uyacak olursan hep daha fazlasını isterler. Çakmak taşında ateş nasıl saklı durursa arzular da nefiste öylece saklıdır, eğer onu çakarsan ateş parlar, kendi hâline bırakırsan gizli kalır.”

Yahya İbni Muaz (rahimehullahu) der ki:

“Dünyaya bakışın ibret maksadı ile olsun. Onu terkedişin gönüllü orada verdiğin emek mecburiyetten dolayı ahiret peşinde koşman da sevkle olsun.” Peygamber Efendimiz (sav) buyuruyor ki:

“Dindeki en hayırlı ameliniz takvadır.”

Yine buyuruyor ki:

"Amellerin en üstün derecelisi takvadır."

Bir başka hadiste de:

“Takva sahibi ol ki, insanlarin en ibadetlisi olasın. Kanaatkar ol ki, insanların

en şükredeni olasın.”

Ehli hikmetten biri, adamın birine şu nasihatte bulunur, “Sana nefsi arzularına karşı koymayı emrederim. Çünkü nefsin arzuları kötülüklerin anahtarı, iyiliklerin düşmanıdır. Nefsinin her arzusu sana düşmandır, en tehlikelisi ise sana günahı takva gibi gösteren nefis arzusudur. İçinde bu konuda doğabilecek olan çatışmayı ancak gevşekliğe yer vermeyen bir azim, yalana açık kapı bırakmayan bir dürüstlük, gecikmesiz bir devamlılık, ümitsizliğe kapılmayan bir sabır, ibadetsiz kalmayan bir niyet halledebilir.”

Allah`ım! Aklımızı hevamıza galip kılarak bize zarar ve hüsran tattırma. Dünya ile oyalanıp Ahireti unutmamıza fırsat verme. Efendimiz ve önderimiz Hazreti Muhammed'in (sav) hatırı için bizi seni zikredenlerden ve nimetlerine şükredenlerden eyle. Hamd, bize türlü nimetler veren Allah´a olsun!

İMAM GAZALİ – KALPLERİN KEŞFİ

Bu haberler de ilginizi çekebilir