• DOLAR 32.375
  • EURO 35.011
  • ALTIN 2325.764
  • ...
ABD ve İsrail, İran`ı BMGK`ya şikayet etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran’ın geçtiğimiz gün orta menzilli bir balistik füze denemesinde bulunduğu gerekçesiyle, ABD ve İsrailli yetkililer, durumu gündeme alması için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) çağrıda bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından atanan ABD'nin yeni BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, göreve başladıktan sonra BMGK'yı İran'ın füze denemesini görüşmek üzere acil toplantıya çağırdı. Toplantıyla ilgili yapılan açıklamada, "ABD, İran'ın 29 Ocak'taki bir orta menzilli balistik füze fırlatması ışığında BMGK'yı acil istişareye çağırıyor. " ifadesi kullanıldı.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon da bu açıklamadan önce yaptığı çağrıda söz konusu füze denemesinin, BMGK kararının ihlali olduğunu ileri sürerek  Konsey'in acil olarak toplanması gerektiğini belirten yazılı bir açıklama yapmıştı.

Öte yandan, ABD'nin Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, "İran’ın balistik füze fırlattığının farkında olduklarını, bunun Birleşmiş Milletler anlaşmalarına aykırı olup olmadığını incelediklerini ifade etmişti. Â

ABD'de bir özel televizyona konuşan kimliği açıklanmayan bir ABD yetkilisinin ise, füze denemenin geçtiğimiz Pazar günü, başkent Tahran'a 225 kilometre mesafedeki Semnan şehri yakınlarında gerçekleştirildiğini belirtti.

Füzenin yaklaşık 966 kilometre uçtuktan sonra havada patladığı iddia edildi. (İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir